Enköping

Trädgårdsmästarutbildningen på Yrkeshögskolan i Enköping fyller i år 20 år. Men det är faktiskt inte därför årets tema för idéträdgårdarna är ”Låt oss fira!”. Det är mer ett passande sammanträffande.

I stället är det bland annat kärleken, naturen och mångfalden som eleverna på utbildningen vill hylla med årets idéträdgårdar längs med Åpromenaden.

– Temat känns både hoppfullt och rätt i tiden, säger eleven Anna Bruér som längtar till den 5 juni. Datumet då eleverna ska sätta den första spaden i marken för årets idéträdgårdar.

Fem trädgårdar

Totalt kommer tematrädgårdarna att bestå av fem delar, fem trädgårdar, som getts namnen Kärlek, Nytt liv, Frihet, Mångfald och Naturen.

– Det kommer att bli flera interaktiva inslag i årets trädgårdar där besökaren verkligen kan uppleva och göra saker. Det är något vi vill lyfta fram, säger Anna Bruér.

Exempel på interaktiva inslag som kommer att finnas i parkerna återfinns i kärleksträdgården där det kommer att finnas ett puss-plank och en sandbädd att skriva kärleksfulla meddelanden i.

Annika Flygel Åkerman är en av eleverna som ligger bakom årets idéträdgårdar.

Annika Flygel Åkerman är en av eleverna som ligger bakom årets idéträdgårdar.

Fredrik Gustafsson

Moder jord

I trädgården som firar naturen kommer självaste Moder jord att få ta plats.

– Vi kommer att skapa en kvinna­ som vilar på en bädd av grönt. Hon var nästan en av det första vi kom på, säger eleven Annika Flygel Åkerman som tillsammans med några klasskamrater kommer att utforma trädgården som hyllar naturen­.

Ett genomgående tema i temat för årets trädgårdar är hållbarhet. Bland annat kommer eleverna att använda naturliga näringsämnen, i form av larvbajs.

En gammal sänggavel som var på väg till soptippen räddades i sista stund och kan nu istället se fram emot en sommar och höst som broräcke i en av trädgårdarna.