Psykisk ohälsa påverkar både tjejer och killar, men är mest påtaglig bland tjejer enligt årets Stockholmsenkät. Sticker ut gör Salems tjejer i årskurs två på gymnasiet, som verkar må allra sämst i länet enligt enkätresultatet.

– Unga är stressade i dagens samhälle, och om man inte har något att koppla av med på fritiden tror jag att man kan må dåligt. Sen just att tjejer mår dåligt kan också bero på att det ställs krav på oss: ha det perfekta sminket, kläderna och bra betyg, samtidigt som man ser modellerna på sociala medier, säger Louise Andersson som går tredje året på Rönninge gymnasium.

Just stressen kring skolan är något som påverkar killarna också, tror skolkamraten Ivar Petit.

– När man kommer hem från jobbet så är man klar. Men i skolan är det inte så. Om jag har ett matteprov om sex veckor kommer jag att tänka på det i skolan, i duschen, när jag går och lägger mig. Det är något som alla ungdomar har på sig konstant. Där tror jag skolan kan göra ett bättre jobb, säger han.

Hur då?

– Läxhjälp. Jag tycker det är otroligt bra. Jag tror att det är det bästa sättet att göra så att en del av stressen försvinner som annars uppstår över att man måste gå hem och plugga.

Mindre alkohol

Generellt dricks det mindre alkohol bland unga i dag och längst i den utvecklingen har Botkyrka och Salem kommit. Här dricks det minst i hela länet. Anledningen är oklar, men Louise, Ivar och skolkamraten Nicolas är eniga om att det till stor del tycks bero på att det har ersatts med annat.

– Innan var alkohol kanske det enda alternativet för unga. Men i dag finns till exempel lustgas som är lagligt för unga att använda och andra droger som jag tror att man använder i stället, säger Nicolas Chamoun.

Samtidigt, resonerar de tre ungdomarna, kan det finnas en förklaring i att alkohol är mer svåråtkomligt än lustgas och andra droger.

– Det finns som sagt så mycket annat där ute, och alkohol är mycket svårare att få tag på i dag än till exempel lustgas, säger Louise.

Om ni behövde alkohol eller lustgas till ikväll, vet ni hur ni ska få tag i det då?

– Jag tror alla ungdomar vet var man kan få tag i det. Det finns runt hörnet. Det har man vetat sedan i början av högstadiet, säger Nicolas.

Drogkunskap på schemat

De tre ungdomarna är också eniga om att narkotika är ett utbrett problem, även om Stockholmsenkätens resultat visar att ungdomarna i Botkyrka och Salem tillhör de som knarkar minst i länet.

– Om det är lågt i Salem, då blir jag skrämd över hur det ser ut i andra kommuner. För här är det både mycket och vanligt, vittnar Ivar.

Alla tre skulle helst vilja se att skolorna ändrade sättet de pratade om droger på, för att på så vis kanske minska användandet bland unga.

– Det borde vara en del av NO-ämnena att prata om hur droger påverkar en. Istället för att bara säga att droger är dåligt, så tror jag att elever skulle förstå mer om man också förklarade varför, säger Louise.

– Lite som sexualkunskap. Om man bara får höra att något är dåligt, så tror man till slut inte på det, tillägger Ivar.