En 16-åring pojke dog och en tjej i samma ålder skadades allvarligt i den trafikolycka som skedde på Nockebybron i fredags kväll.

Bilisten misstänks ha smitit från olycksplatsen och sen kört längst Ekerövägen innan han i Träkvista slutligen krockade med en buss och kunde gripas.

Minnesplats

Under lördagen skapades en minnesplats på bron, med blommor och tända ljus.

– Vi var förbi där på lördagen. Det var otroligt fint och många ungdomar samlade, men också många vuxna på plats, säger Thomas Ålander som är fältassistens i Ekerö kommun.

Under kvällen hade fritidsgården i Stenhamra extraöppet för de som ville komma och prata eller dricka te.

Öppna kyrkor

Färingsö församling hade också öppnat sina lokaler och även S:ta Birgitta kyrka, som ligger vid Nockebybrons fäste, dit de unga som stått och frusit vid minnesplatsen kunde komma in och värma sig. 

– Vi behöver vara nära människor, även om det inte finns ord att uttrycka sorgen, säger Torbjörn Gustavsson kyrkohede i Bromma församling.

– Vi behöver vara nära människor, även om det inte finns ord att uttrycka sorgen, säger Torbjörn Gustavsson kyrkohede i Bromma församling.

Anna Z Ek

Även Bromma församling, där den avlidna pojken var hemmahörande, hade öppna kyrkorum.

– En sån här händelse väcker stora känslor och ett behov att komma samman och uttrycka något kollektivt, säger Torbjörn Gustavsson som är kyrkohede i Bromma församling.

Även om det fanns möjlighet till samtal, var det många som främst sökte stillhet.

– Vi behöver vara nära människor, även om det inte finns ord att uttrycka sorgen. Det vi har kvar är att få tända ett ljus och stå tysta inför det onödiga och tragiska, säger Torbjörn Gustavsson.

Många kloka

När det värsta händer finns det stora nätverk runt omkring oss, menar han.

– Det förundrar mig ofta, att det inte tar många minuter efter något sådant här händer, innan vi har kommit på benen och slutit upp. Det finns så många kloka människor i vårt samhälle. Och den omsorgen om varandra ska vi vara rädda om. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam. 

I Färingsö församling var det öppet under lördagen och ett 20-tal ungdomar och vuxna kom förbi, berättar kyrkoheden Anna-Lena Björk. 

– Nu är det viktigt att vi vuxna försöker finnas där för de unga, även när det mest akuta har lagt sig. Det här kommer leva kvar och vi behöver vara närvarande, säger hon.

Tonåring död i mopedolycka – misstänkt släppt

En pojke i 15-årsåldern har dött och en lika gammal flicka skadats efter en krock mellan en moped och en bil på Nockebybron i fredags. Åklagare ville häkta bilföraren, men han släpptes på fri fot under söndagen.

Olycka inträffade vid 21.30-tiden på fredagen. Pojken avled medan flickan skadades allvarligt. Under lördagen meddelade polisen att flickans skador inte var livshotande, rapporterar SVT.

Föraren av bilen, en man i 40-årsåldern, smet från olycksplatsen men greps senare efter att han även krockat med en buss.

– En väktare följde efter bilen och kunde ta föraren i handfängsel till dess att polisen kom till platsen, säger Lars Stevelind, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till nyhetsbyrån TT.

Åklagare begärde mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Efter förhandling under söndagen meddelades att mannen skulle släppas. Han är fortsatt misstänkt för brott.

 Nockebybron

Nockebybron

Mostphotos

Tonåring död i mopedolycka – misstänkt släppt

Smet från platsen – krockade igen ✔ Greps av väktare