– Jag har sålt många sjötomter, skärgårdsställen och även egna öar men det är ovanligt med ett ställe som ligger så här långt in, så nära stan, säger Robert Nordstrand på Nordstrands mäkleri som har fått uppdraget att sälja Jungfruholmen.

Ön har bryggor i syd och i väst, altaner och ett boningshus med sju rum på 149 kvadratmeter. Huset byggdes 1935 och är klassat som särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt.

Visning måste bokas

Det är nära fastlandet, mindre än 200 meter till Segeludden. Där finns båt- och bilplats och resan över till ön tar bara några minuter och går över skyddade vatten.

Det blir ingen öppen visning men en handfull intresserade har redan anmält sig och kommer att hämtas med båt för att kunna ta sig en titt på ön och huset, berättar Robert Nordstrand.

Han passar också på att skicka en passning till Sollentuna kommun:

– Det är mycket fåglar på ön, det är något kommunen borde ta tag i tycker jag, säger han.

Det är ju ingen bra reklam för ditt objekt?

– Nej, men jag vill ändå framföra det till kommunen, så här i häckningstider är det supermycket.

Föreslås som utflyktsmål

Den ovanliga försäljningen har väckt uppmärksamhet på sociala medier och på Facebook-sidan ”Aktuella politiska frågor i Sollentuna” förs förslag fram om att kommunen ska köpa ön och göra den tillgänglig för allmänheten som utflyktsmål.

Förslaget påhejas av en mängd kommentarer och tummen upp, men det lär inte bli verklighet.

– Nej, jag anser inte att en kommun ska ägna sig åt att köpa in dyra nya fastigheter som inte kommer användas för kommunal verksamhet. Vi står inför stora ekonomiska utmaningar och behöver prioritera skola och omsorg, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Men kommunen är ju inte enbart kärnverksamhet, det finns ju sådant som Edsvik till exempel.

– Det är en annan sak. Vi ska måna om de kulturfastigheter vi har, men att spekulera med skattebetalarnas pengar genom att köpa fler vore oansvarigt.