En bilförare körde på en fotgängare vid Skå kyrkväg på Färingsö på morgonen den 27 januari.

Fotgängaren fördes till sjukhus med ambulans och hade en vecka efter olyckan fortfarande inte hörts av polisen.

– Målsägaren är en kvinna i 30-årsåldern. Hon har med anledning av de skador hon vårdas för ännu inte kunnat höras om olyckan, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen.

Efter olyckan var polisen på plats och förhörde vittnen, och bilen togs i beslag och ska undersökas av tekniker. Olyckan utreds som grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

– Bilföraren var en man i 35-årsåldern. Polis har talat med honom vid ett par tillfällen efter olyckan men av olika anledningar har ännu inget förhör hållits, säger Daniel Wikdahl.

Tar bilen till skolan

Att en allvarlig olycka skulle ske vid korsningen förvånade inte Daniel Fristedt, som bor i Tuna.

Han är pappa till tre barn varav en går i skolan i Skå.

– Så här på vintern när det är mörkt tar vi bilen till skolan, trots att vi bor så nära. Jag känner inte att man kan lita på de bilister som passerar, säger han.

Efter olyckan startade han tillsammans med sin fru och två grannar en namninsamling.

– Trafikrytmen är hetsig överlag, men här är trafiksäkerheten undermålig. Så vi ville försöka påverka på det lilla sätt vi kan, säger han.

Skolklasser passerar

Förslaget på förändring är en gångtunnel under vägen. Om detta inte går att genomföra vill Daniel Fristedt att övergångsstället blir ett övervakat och att hastighetsbegränsningen klipps till 30 kilometer i timmen mellan klockan sju på morgonen och fem på eftermiddagen under vardagarna.

– Barnen i Skå skola har lektioner uppe i Kokkolokkoskogen ovanför oss, och för att komma dit går de över vägen. Det måste vara väldigt nervöst som lärare att passera den vägen med en skolklass, säger han.

Utöver de som bor vid Tuna, Barnbyn och Kumla så påverkar det osäkra övergångsstället även alla cyklister som passerar över vägen för att ansluta till cykelvägen som börjar vid kyrkan.

– Mellan april till augusti kan det en fredag eller lördag vara många hundra cyklister som passerar där. Vi hör ofta kraftiga inbromsningar, en allvarlig olycka kan lätt hända.

Mitt i Mälarö har sökt Trafikverket.