Lättar upp 29 september. Flera av restriktionerna vi lärt oss leva med försvinner den 29 september. Foto: Mitt i / Mostphotos

Efter regeringens besked: "Äntligen kan Stockholm bli Stockholm igen"

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade att många restriktioner ska försvinna 29 september. Så här reagerade politikerna i Stockholm på beskedet.

  • Publicerad 16:04, 7 sep 2021

”Äntligen har regeringen tagit beslutet om att börja öppna upp samhället igen. Det är alldeles för många fullvaccinerade som alldeles för länge har fått sina liv begränsade av restriktioner. Men från och med den 29 september ska Stockholm bli Stockholm igen."
Finansregionrådet Irene Svenonius (M)

"Det var ett mycket välkommet besked och det var på tiden att det kom. Nu kan äntligen Stockholm öppna upp igen!"
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd

Nu lyfts alla tak för sport, kultur och andra evenemang

"Det är glädjande att vi nu äntligen står i ett läge där samhället kan öppna upp igen. Det är efterlängtat och välbehövligt."
Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd

"Ett välkommet och efterlängtat besked. Inte minst för kulturlivet och alla arrangörer. Det viktiga nu är att arbetet för att nå dem som ännu inte vaccinerat sig intensifieras. Det är fortfarande alldeles för stora skillnader i vaccinationstäckning mellan olika stadsdelar. Där har vi till exempel föreslagit fler vaccinbussar vid gymnasieskolorna."
Karin Wanngård (S), gruppledare

"Vi kan inte ta ut att allt är förbi än men det känns förstås underbart att fler kommer kunna gå på konsert, teater och idrott och att mer öppnas upp! Det har jag och många andra verkligen saknat!"
Torun Boucher, gruppledare Vänsterpartiet.

"Vi hoppas att restriktionerna kan lätta enligt plan och att vi följer de restriktioner som rekommenderas."
Peter Wallmark, gruppledare Sverigedemokraterna

"Det här är ett mycket välkommet och efterlängtat besked. Kulturlivet har varit satt på paus väldigt länge och det har varit en osäker tid för hela branschen. Vi arbetar just nu med en återstart av kulturlivet där vi har ett batteri av evenemang som vi har väntat på att få presentera, så det här beskedet om lättade restriktioner kommer otroligt lägligt."
Jonas Naddebo (C), Kulturborgarråd

”Dagens besked är förstås mycket glädjande då det betyder att vi tar nya steg mot ett mer normaliserat liv. Det är också ett livsviktigt beslut för många näringsidkare i vårt land. Detta är möjligt eftersom så många valt att vaccinera sig. Jag hoppas att de som fortfarande tvekar på att ta vaccinet gör det nu för sin egen och andras skull.”
Erik Slottner (KD) äldre- och trygghetsborgarråd

"Det är härligt att restriktionerna nu tas bort successivt. Jag har, precis som många andra stockholmare, längtat efter konserter, utställningar och andra arrangemang. Samtidigt är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig och att vi fortsätter vara försiktiga och stanna hemma vid minsta symptom. Det finns personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig och vi måste tillsammans hjälpas åt så att även de kan få sin frihet tillbaka."
Jan Jönsson (L), gruppledare

"Det är glädjande att kulturen och kroglivet, som drabbats hårt av restriktionerna, får öppna upp sina verksamheter igen. Vi hoppas nu alla tar sitt ansvar och vaccinerar sig. Vi får inte glömma att pandemin fortfarande pågår och att vi måste vara rädda om varandra."
Lisa Palm, gruppledare för Feministiskt initiativ