Längs Nortullsgatan gör sig skolstarten påmind i form av otaliga ungdomar i klungor, långsamt på väg hemåt från höstterminens första dagar.

För eleverna på nya Campus Viktor Rydbergs blir det här året annorlunda. Skolan utgörs nu av två gymnasier som stiftelsen Viktor Rydberg har slagit ihop – den som låg vid Jarlaplan har flyttat hit.

När nyheten om att en sammanslagning var förestående lät sig reaktionerna inte vänta. I oktober 2021 gick elever ut och och protesterade mot beslutet.

Så här såg det it när eleverna protesterade i oktober 2021.

Så här såg det it när eleverna protesterade i oktober 2021.

Pelle Strindberg Jutehammar

"Blev superbesviken"

En som då var kritisk var Axel Adlén, elevkårens ordförande, som nu börjar trean på det nya campuset.

Han gick tidigare vid Jarlaplan dit han sökt sig eftersom han hade kompisar där och gillade det han sett från skolan på Instagram och Youtube.

– När jag fick reda på att vi skulle flytta hit blev jag superbesviken. Jag ville gå på Jarlaplan, springa ut därifrån. Plötsligt blev det inte så.

Det har gått snart två år sedan dess. Axel Adlén är inte längre emot sammanslagningen.

– Från början visste vi inget om vad som väntade. Det var jobbigt och nervöst. Men jag har suttit med grupper där vi diskuterat hur allt ska gå till och fått vara med och planera inför flytten. Nu är jag supertaggad på att se hur det blir. Jag tror det kan bli grymt.

Axel Adlén läser sista året på gymnasiet och är ordförande för elevkåren. Stella Siljeholm har precis börjat första året.

Axel Adlén läser sista året på gymnasiet och är ordförande för elevkåren. Stella Siljeholm har precis börjat första året.

Victor Malmcrona

Positiva intryck

En som i veckan börjat första året på gymnasiet är Stella Siljeholm. Hon ville gå här eftersom skolan hade bra rykte.

– Hade jag först gått på Jarlaplan hade jag nog tyckt det var konstigt, men nu visste jag vad som väntade när jag sökte.

Första dagarna har mest varit introduktion av skolan och att träffa alla nya klasskompisar. Intrycket har varit positivt.

– Vi är dubbelt så många som på Jarlaplan. Det är lite som att gå i ettan igen, mycket intryck. Men det är kul att träffa nya människor och jag tycker inte vi är för många, säger Axel Adlén.

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor driver fyra grundskolor och tre gymnasieskolor i stockholmsområdet.

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor driver fyra grundskolor och tre gymnasieskolor i stockholmsområdet.

Victor Malmcrona

Flera flyttar

Skapandet av Campus Viktor Rydberg är del av en större rockad. I lokalerna på Kungsstensgatan vid Jarlaplan har en av Viktor Rydbergs högstadieskolor flyttat in.

– Det har gått bra men det är naturligtvis väldigt mycket logistik och jobb. Det var ett naturligt steg för oss. Så här i början är det fortfarande saker som ska komma på plats, men det råder en härlig stämning, skriver Amanda Hurst, skolchef för Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor, i ett mejl.

Enligt Amanda Hurst passar lokalerna på Kungstensgatan bra för högstadieskolan och hon menar att det finns många fördelar med att två gymnasier blir ett.

– Det möjliggör för fler samarbeten, en härlig lite ny gemenskap, bättre resursanvändning och ännu bättre utbildning för gymnasieeleverna.

Hon menar att de använt sig av den feedback och de synpunkter som kom från elever när beslutet blev känt.

– Elevkårerna har gjort ett otroligt proffsigt jobb och slagits ihop. Det är ett exempel på att eleverna verkligen har tittat framåt och sett möjligheterna. De har varit en så viktig kraft. Vi har aldrig haft så stort söktryck som i år så det säger väl att våra elever verkligen tror att detta blir fenomenalt bra.