Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor vill göra ett campus av de två gymnasieskolorna vid Odenplan och Jarlaplan. Det nya campuset ska ligga vid Odenplan och stiftelsens lokaler vid Jarlaplan blir grundskola.

Skolledningen hade en kommunikationsplan men hade inte hunnit sätta den i verket när planerna i början av veckan läckte till eleverna.

Under torsdagen var många av eleverna svartklädda som en protest, och klockan 9:15 dagen därpå avbröt ett hundratal elever sin undervisning för att samlas i Ellen Keys park.

Många hade målat plakat och slagorden ekade: "Rädda Jarla!".

Winston, 17, är en av de elever som har engagerat sig.

– Vi trodde först att det var ett skämt. Dels namnet – det är inte ett campus utan typ skollokaler i stan. Vi gick till rektorn men hon kunde varken bekräfta eller förneka. Men eftersom det kom från en läcka i personalen så var det ganska trovärdigt.

– Jag har kämpat för att komma in på den här skolan, de elever som går här kan komma in på nästan alla skolor i Stockholm. Jag hade inte valt den här skolan om jag hade vetat att det skulle bli ett Campus Oden. Vi känner oss lurade av stiftelsen som vi har haft stort förtroende för.

Winston säger vidare att det faktum att det är en icke vinstdrivande stiftelse borde vara en garant för att de skulle se till elevernas bästa.

– Vi hoppas att idén med nya campus slopas. Det är en minoritet på båda skolorna som vill ha sammanslagningen. Vi har gjort undersökningar – 98,5 procent av eleverna är för att behålla Jarlaplan.

Finns det några fördelar med förslaget?

– Skolledningen kan se fördelarna ur ett framtidsperspektiv. Men jag vill gå på en liten skola. Vi känner oss lurade.

Hur är stämningen bland er elever?

– Det är väldigt blandade känslor. I dag kom jag hit med tårar i ögonen, sedan blev jag så glad över att se alla. Folk som jag aldrig har pratat med kan jag krama om i korridoren. Vi känner med varandra.

Amanda Hurst, skolchef för Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor, står utanför huvudentrén och skrapar sin ena sko mot en stenkant.

– Jag trampade i hundskit. Det här är inte min bästa dag.

Runt hörnet från parken kommer demonstrationståget med elever. Amanda föreslår att vi går in i skolan för intervjun.

– Jag tror inte att jag har en lugnande effekt på dem i dag.

Varför vill ni slå ihop de två skolorna?

– Det är inte riktigt så. Vi har tre fastigheter i innerstaden, vi ska flytta runt skolorna lite grann. Vi bygger ett campus Oden, som är ett arbetsnamn. Både Jarlaplan och Odenplan kommer att rymmas på ett campus vid Frejgatan-Norrtullsgatan.

Det låter som en sammanslagning? Hur hade ni tänkt gå ut med det här?

– Vi hade en kommunikationsplan. Vi vet att eleverna älskar sin skola och att de skulle bli besvikna. Därför var det viktigt för oss att det skulle komma korrekt information från mig och skolledningarna. Jag kan inte svara på hur det har läckts ut men det var väldigt olyckligt.

– Men jag har samtalat med elevkårerna, elevskyddsombud och föräldraföreningen den här veckan. Det har även varit mycket mejlkontakt.

– Det är inte roligt att ungdomarna är ledsna. Vi behöver göra den här omorganisationen och de kommer fortfarande att få en utbildning i en väldigt fin skolbyggnad som ligger i innerstan. De kommer tyvärr att behöva släppa sitt älskade Jarla.