Vardagen har återvänt till ­Mälarhöjdens IP efter det brutala mordet på en 18-årig man den 28 september. Träningar och matcher rullar på för barn, ungdomar och vuxna.

Men allt är sig inte helt likt. Stadens mobila ordningsvakterna prioriterar Mälarhöjdens IP på sina rundturer på uppdrag av polisen, och en polisiär bevakningskamera är på plats.

Ett trygghetsråd har också bildats, med frågan om en säker miljö i fokus. I förra veckan hölls det första mötet med representanter för idrottsföreningarna, stadsdelsförvaltningen, socialtjänst och lokalpolisen.

– Vi ska träffas en gång per termin för att dela information om vad som händer på Mälarhöjdens IP och vad man bör göra utifrån det, berättar Thomas Lindegård vid Mälarhöjdens IK Tennis.

Pengar ur central fond

På idrottsplatsen har ett arbete startat för att göra den fysiska miljön ljusare och tryggare. Sly har röjts och fler lampor börjat sättas upp. Staden satsar en miljon kronor ut den centrala trygghetsfonden på fysiska åtgärder där.

– Det är otroligt positivt att det äntligen blir av. Diskussionen har ju pågått länge om behovet av det här och jag antar att det fick högre prioritet hos staden efter skjutningen, säger K-G Stoppel, vd för Djurgården Hockey.

Belyst fasad

I arbetet ingår bland annat att bättre belysa gångstråket som leder till idrottsplatsens undanskymda bakre entré, att röja sly där och skapa tydligare skyltning. Dessutom ska ytan vid en servicebyggnad vid idrottsplatsen röjas och belysas, träd tas ner mellan ishall och tennisbanor och en container för restavfall vid ishallen flyttas, för att göra platsen mer synlig.

– Den nya ishall som byggs får också en belyst ­fasad. Hela idrottsplatsen ska bli ljusare och öppnare, säger social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S).

Beslutet om att ge en miljon kronor ur den centrala trygghetsfonden till Mälarhöjdens IP fattades i kommunstyrelsens ekonomi- och trygghetsutskott den 25 oktober. 100 miljoner kronor delas årligen ut ur fonden.

– Pengarna därifrån går till fysiska investeringar för att göra stadsmiljöer tryggare. De löser inte de sociala problemen. Det arbetar andra delar av samhället med, säger Alexander Ojanne.

Stockholms social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S).

Stockholms social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S).

Naomi Grossman

Passager täpps till

Thomas Lindegård vid MIK Tennis är nöjd med att passagerna i bullerväggen mot E4 nu ska täppas till. De som härjat på idrottsplatsen tog sig bland annat in genom dem, för att sedan sälja droger, störa idrottande ungdomar och skapa oro och osäkerhet.

I det nybildade trygghetsrådet kommer idrottsföreningarna att verka för att göra Mälarhöjdens IP till en positiv plats även för ungdomar som inte är med i idrottsföreningar, betonar Thomas Lindegård.

– Vi vill att Mälarhöjdens IP ska bli en plats som bjuder in till samvaro och rörelse även för unga som inte är med i en förening. Det kan vara ett sätt att långsiktigt öka tryggheten här. Det finns få platser för spontanidrott.