Den 1 augusti började nemonteringen av Älta sista bensinmack, Preem på Ältavägen. 

Enligt länsstyrelsen kom transporterna av farligt gods som bensin och diesel för nära de 1 250 bostäderna som håller på att byggas i Älta centrum.

Nacka kommun hade lovat Preem att hitta en ny plats i närheten för macken men misslyckades och tvingades betala tre miljoner kronor i vite.

Nu vill Alliansen förvandla marken till tillfälliga 30 p-platser. 

– De kan fungera som infartsparkering och för att avlasta parkeringen kring Älta idrottsplats. Det är bra att Ältabor som inte bor nära bussen också kan kollektivt, säger Peter Zethraeus (M), kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden.

I somras monterades Preem i Älta gård ner eftersom transporterna av farligt gods kommer för nära de nya bostäderna som byggs i Älta centrum.

I somras monterades Preem i Älta gård ner eftersom transporterna av farligt gods kommer för nära de nya bostäderna som byggs i Älta centrum.

Johan Kristensen

”Framtida problem”

Kommunens tjänstemän avråder från parkeringen då den bara kommer att kunna användas i drygt två år innan den ska ge plats för bostadsbygge.

”Detta korta tidsfönster ses som problematiskt från både stadsbyggnadsprojektet och trafikenhetens sida och tros skapa framtida problem när fastigheten bebyggs och parkeringen avvecklas”, skriver trafikenhetens chef Ulrika Haij, trafikingenjören Camilla Gunneby och trafikplanerare Oscar Haeffner.

Samtidigt kommer 20 nya parkeringsplatser att ordnas längs Älta idrottsväg och kommunen diskuterar med Älta tennishall om deras parkering kan användas på ett bättre sätt.

Men Alliansens politiker drev ändå igenom beslutet vid mötet den 30 januari. P-platserna ska ordnas skyndsamt så att Ältaborna hinner använda dem. Men utan asfalt och laddstolpar eftersom den är tillfällig.

Peter Zethraeus (M), kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden, tycker att p-platserna behövs.

Peter Zethraeus (M), kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden, tycker att p-platserna behövs.

Liza Simonsson

Vill ha pop up-park

Nackalistan var kritiska.

”Dagens beslut, att bifalla politikerinitiativet och anlägga kommunal parkering här, löser inte parkeringsfrågan på sikt och riskerar dessutom att störa processen med sanering och planläggning av marken”, skrev Lina Olsson (NL) i en protokollsanteckning.

Även Miljöpartiet var emot. 

”Platsen i förslaget kommer bara att vara tillgänglig under en begränsad tid, varför då inte använda den, under den tiden, till något som alla kan utnyttja, inte bara bilägare. Det skulle kunna vara en pop up-park eller varför inte en mikropark!”, skrev Joel Lallerstedt (MP).