Färgglatt. Ett 500 kvadratmeter stort område har man planterat i Hässelby gård. "Med solen som kommer fram där blir det jättebra", säger trädgårdsmästaren Magdalena Dahlgren.

Efter lökbombningen – nu blommar det i Hässelby

Det har varit lite si och så med majvärmen – men på Kvarnhagsgatan och på Fyrspannsgatan i Hässelby går vårkänslorna inte ta miste på.

  • Publicerad 12:41, 14 maj 2021

Nästan 60 000 orange och krämgula tulpaner, påskliljor och krokusar blommar nu utanför Kvarnhagsgatan 42 i Hässelby gård och Fyrspannsgatan 109 i Hässelby strand.

Flera bilder på de färggranna planteringarna har börjat postas på sociala medier.

"Står sig flera år"

– Det var i oktober vi lökbombade platserna. Planteringarna står sig säkert i flera år om vi gödslar, vi får se, säger Magdalena Dahlgren, trädgårdsmästare på bostadsbolaget Stockholmshem.

Färgglatt. Ett 500 kvadratmeter stort område har man planterat i Hässelby gård. "Med solen som kommer fram där blir det jättebra", säger trädgårdsmästaren Magdalena Dahlgren. Foto: Elisabeth Hamrin

Färgglatt. Ett 500 kvadratmeter stort område har man planterat i Hässelby gård. "Med solen som kommer fram där blir det jättebra", säger trädgårdsmästaren Magdalena Dahlgren. Foto: Elisabeth Hamrin

Det är på hösten som vårlökar ska planteras och när aprilvärmen kom till Hässelby började de blomma och nu ser det mäkta praktfullt ut.

Gynnsamt väder

– Det är jättebra att det blivit svalare nu på slutet också, så de stannar till i tillväxten och inte blommar över så fort, säger Magdalena Dahlgren.

Liknande planteringar har Stockholmshem gjort på en innergård på Fyrspannsgatan 65 och på Rinkebystråket i Rinkeby för att fira att orten fyller 50 år.

Stockholmshem började 2019 att anställa egna trädgårdsmästare i områden där de har fastigheter. Enligt bolaget är en av fördelarna med de nya tjänsterna att vuxennärvaron även ökar i områdena.

Har anställt 16 trädgårdsmästare sedan 2019

Stockholmshem testade 2019 att anställa två egna trädgårdsmästare som skulle jobba med att göra miljön trevligare och tryggare i de områden bostadsbolaget har fastigheter.

Resultatet blev lyckat och 2020 anställdes ytterligare sju.

2021 har man anställt ytterligare sju trädgårdsmästare. De totalt 16 trädgårdsmästare arbetar över hela staden, två av dem i Hässelby. Det finns dock inga beslut om att anställa ännu fler.

Källa: Stockholmshem

Visa merVisa mindre

Bild från planteringarna i oktober 2020. Foto: Marita Österberg