Från och med första juli ska företagare kunna slå upp containrar där de får sälja prylar, kläder, fika eller enklare käk på offentliga platser i Stockholm.

Inget bygglov krävs utan den som vill dra igång en containerverksamhet söker tillstånd hos trafikkontoret precis som man kan gör för att få en plats för en food truck.

– Man ska snabbt och flexibelt kunna langa upp en sån här och ha någon form av publik verksamhet i den och utnyttja det offentliga rummet på ett smartare sätt. Utomlands är det här vanligt för att få ett torg att plötsligt leva upp med verksamheter, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Uppmuntrar stockholmarnas kreativa sida

Att containrarna kan poppa upp i sommar under ett år som väntas präglas av pandemin ser han som en klar vinst för stockholmarna. Förhoppningen är att kluster med verksamheter ska locka folk till annars bortglömda platser.

– Det här kommer att göra flera delar av staden besöksvänlig. Containrarna kan också staplas på varandra, öppnas upp i sidorna och i praktiken kan man sitta i dem. Så kreativiteten ligger hos stockholmarna och näringslivet att utnyttja den här möjligheten, säger Daniel Helldén.

Det går att ansöka om att få ställa en container var som helst i staden men den får inte störa annan verksamhet eller stå i vägen. Den som hyr en plats av staden gör det årsvis.

Stockholmarna har både omfamnat och irriterat sig på food trucks. Ser du någon risk för tandagnisslan över containrarna?

– Det är ofrånkomligt att nya inslag skapar känslor. Det kommer det här också att göra. Det gäller att hitta bra platser och att pröva sig fram. Funkar det inte på en plats får man avetablera den till nästa år. Det går också att klä in containrar utanpå så att de smälter bättre in och det går att måla dem. Folk kommer att ha synpunkter men jag tror att vi kan hitta bra lösningar och balansera det på ett bra sätt, säger Daniel Helldén.