Våren 2019, långt innan något hört talas om covid-19, pågick en hätsk debatt om klubbar och kulturetablissemang i Stockholm.

I ena ringhörnan: Grannar som tyckte att det lät för mycket.

I andra ringhörnan: Klubbägare och festsugna som ville fortsätta som förut.

Bråket nådde sin kulmen när Kägelbanan i Södra Teatern tvingades bomma igen efter en utdragen konflikt med grannar och närboende som ansåg att det lät för mycket från spelningarna. Bland annat bildades Facebookgruppen "Stockholms kulturliv ska inte tystna” som snabbt fick tusentals medlemmar.

https://www.mitti.se/nyheter/kagelbanan-stanger-pa-obestamd-tid/repseo!zuLS162q49Y2AMO@1Pe4hg/

Arrangörer ska hjälpas att bli tystare

Från politisk håll är man medveten om att konserter, klubbar och evenemang är en viktig del av Stockholm och gör staden levande och attraktiv. Samtidigt är Stockholm hemmet åt nästan en miljon människor.

För att få båda klubbägare och bullerstörda grannar glada har Stockholms stad tagit fram en vägledning som ska värna en levande stad, underlätta för arrangörer och minska risken för störningar hos de boende.

https://www.mitti.se/nyheter/mp-toppen-kagelbanan-talar-inte-sanning/repsiq!MXIg1dVdQ7SqG1fuxHKr@w/

– Genom de klagomål som miljöförvaltningen får in så ser vi att många människor blir bullerstörda i onödan, och därför vill vi hjälpa verksamhetsutövare att hitta rätt åtgärder för att minska sitt buller. I Stockholm ska man både kunna bo och gå på klubb och konsert, och det är viktigt att vi ser till att minska antalet konflikter, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd.

Bullerkonsult

Vägledningen har tagits fram av miljö- och hälsoskyddsnämnden i samråd med stadens förvaltningar, en bullerkonsult samt representanter från nattklubb- och restaurangbranschen.

– En stad som lever och låter är en stad som mår bra, vilket blivit extra tydligt nu under pandemin då Stockholm varit tyst och tråkigt. Ett levande nattliv är bra för kultur, jobb, trygghet och stadens attraktionskraft. Vi måste göra allt vi kan för att underlätta för klubb- och konsertarrangörer och jag hoppas den här vägledningen ska vara ett praktiskt stöd i arbetet, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd.

https://www.mitti.se/val/centerns-rattlosning-giljotiner-i-alla-hus/lmreh!3698055/