Det var sent på fredagskvällen den 21 april som det brann i Folkets hus på Hövdingavägen. Följande natt eldhärjades en förrådsbyggnad vid Mörby gård i närheten av Vallentuna centrum. Skadorna blev omfattande.

Samma kväll anhölls en Vallentunabo i sin frånvaro. Dagen därpå greps han och sitter nu häktad. Brottsrubriceringen är i båda fallen mordbrand.

Det är inte de enda bränder som inträffat i Södra Roslagens lokalpolisområde. En ökning så här års är visserligen naturlig när markerna är torra och fjolårsgräset ännu ligger kvar.

Men det har skett fler anlagda bränder de senaste veckorna och nu går polisen ut och ber allmänheten om tips för att kunna lösa dem. De vill också få in tips och iakttagelser som gjorts i samband med bränderna vid Mörby gård och Folkets hus.

Vallentunas kommunpolis Fredrik Pettersson vill dock inte närmare gå in på de övriga bränderna.

– Nej, vi nämner inga exempel, säger han.

I Täby centrum har det skett fyra anlagda bränder under våren. Den 1 maj brann det vid en lastkaj. Den 19 april vid en annan lastkaj och samma dag skedde ett försök till brand på en toalett i centrumet. I slutet av mars brann det på ett solarium på Biblioteksgången.

I helgen greps minderåriga och polis och åklagare undersöker nu om de kan bindas till brotten.

Tipsa polisen genom att ringa 114 14 eller sök "tipsa om brott" på polisens hemsida.