Olov Holsts har anklagats för bristande ledarskap och kränkande behandling av de tidigare samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

Kris i politiken

Förra veckan valde C och L att lämna samarbetet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna. Sedan dess har det varit osäkert hur kommunen ska styras.

– Det huvudsakliga skälet till att jag väljer att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande är att jag just nu utgör det avgörande hindret för att Sigtuna ska kunna fortsätta styras av Moderaterna i en borgerlig samverkan. Om det är jag personligen som står mellan ett fortsatt borgerligt styre och en återgång till det kaos ett socialdemokratiskt styre skulle innebära är mitt val enkelt, säger Olov Holst i ett pressmeddelande.

Anklagelserna mot honom kommenterar han på följande sätt:

– Det är olyckligt att man nu väljer att diskutera mitt ledarskap i media istället för att ta det med mig eller Moderaterna i första hand. Jag har säkert varit såväl förbannad, raljerat i onödan och uppfattats som väldigt krävande, både av män och av kvinnor. Det har dock aldrig varit min mening att kränka någon, vilket de flesta också förstått. Men jag som person kan aldrig vara viktigare än arbetet med att göra livet bättre och lättare för kommuninvånarna.

Beslut nästa år

Beslutet om vem som nu blir kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun föreslås fattas av kommunfullmäktige på sammanträdet den 1 februari 2024. Under tiden tar Mats Weibull (M),vice ordförande i kommunstyrelsen över.