Inga cowboyhattar, läderfransar, banjos eller smutsiga ansikten så långt ögat når. Bara ett par välanvända boots skvallrar om att de fikande männen vid Tyresö slott är medlemmar i bandet Rednex.

– När det var som mest intensivt, under de första tio åren från 1994, då kunde vi knappt gå och handla kalsonger när vi var i till exempel Nürnberg eller Rom, säger Urban "B.B Stiff" Landgren.

Han och Jonas "Billy Ray" Nilsson är uppväxta i Tyresö, precis som flera andra av originalmedlemmarna, och har aldrig funnit någon anledning att lämna. Under 90-talet, när de var ute på världsturné i princip året runt, kunde de koppla av på det lokala vattenhålet Sandelius.

– Folk undrade varför vi inte satt på Café Opera. Men varför skulle vi göra det och inte vara i Tyresö?, säger Jonas Nilsson.

30 år efter att den omåttligt populära hiten "Cotton Eye Joe" tog världen med storm har den slagit ett oväntat världsrekord. Låten finns med i ett Youtube-klipp av en sjungande chicken nugget som slagit rekordet på flest antal visningar på kortast tid och därför är bandet, enligt dem själva, världens mest streamade artist just nu.

– Det är så galet. Man kan göra många roliga uträkningar, typ hur många livstider skulle det krävas för att lyssna på vår låt de sex miljarder gånger som den har visats, säger Jonas Nilsson.

Hjular fortfarande på scen

Rekordet har lett till uppmärksamhet, bland annat blev bandet nyligen inbjudna till att spela på en stor, årlig fest hos Youtube. Men turnéer och livespelningar har de aldrig slutat med. Bland annat i Tyskland och Österrike drar Rednex fortfarande publiker på 30 000 personer.

Tempot är dock lugnare nu än vad det en gång var. Båda medlemmarna har tidvis tagit pauser för att fokusera på familjen och enligt egen utsago är de inte längre odödliga som de var vid 25. Då kunde de festa till det rejält och spelade 30 av 31 dagar i månaden.

I dag kan de gå runt och titta på kyrkor och arkitekturen i den aktuella staden dagen efter en spelning.

– Men folk fattar inte hur vi kan ha det tempot vi har på scenen. Vi spelar, sjunger, hjular gör volter och tokröjer, säger Urban Landgren.

Tar en dag i taget

Trots att det har gått 30 år och Rednex fortsätter att leva vidare kan de inte riktigt greppa att de blev världsstjärnor över en natt. Det gick så snabbt, från att som 10-åringar repa i Trollbäckens centrum till att de turnera jorden runt i skitiga, rutiga skjortor med hål i från luftgevärshål som skjutits i Tyresöskogarna.

Men de blir inte trötta på varandra. Jonas Nilsson menar att de efter alla år är som familj för varandra.

– Vi har ju tagit pauser ibland, framför allt när vi var ute och turnerade som mest, men musiken är som ett klister.

Ska ni hålla på i 30 år till?

– Willie Nelson är ju snart 90 år och kör fortfarande, säger Jonas Nilsson.

Det tog tid innan de svenska journalisterna förstod att Rednex var från Sverige, då de bara använde sina artistnamn och pratade engelska. Från vänster: Jonas ”Billy Ray” Nilsson, Mia ”Whippy” Nilö,  Urban ”B.B. Stiff” Landgren och Kent ”Bobby Sue” Olander.

Det tog tid innan de svenska journalisterna förstod att Rednex var från Sverige, då de bara använde sina artistnamn och pratade engelska. Från vänster: Jonas ”Billy Ray” Nilsson, Mia ”Whippy” Nilö, Urban ”B.B. Stiff” Landgren och Kent ”Bobby Sue” Olander.

Music Dot

– Vi har sagt en dag i taget och så länge vi inte inte behöver jaga gig så tror jag vi kan hålla på ganska länge till, säger Urban Landgren.