Ny skrud. Den gamla båthallen från 1941 har byggts om till ett museum. Foto: Mikael Dunker/Vrak/SMTM

Dyk ner bland vraken i nya museet

Den 22 september får Stockholm ett nytt museum. Då öppnar Vrak – Museum of Wrecks på Djurgården. Det blir en plats för häftiga upplevelser och ett nav för forskning om vraken i Östersjön.

  • Publicerad 11:21, 12 sep 2021

Ingenstans i världen finns så många vrak som i Östersjön. Tusentals lämningar efter skepp och mindre båtar vilar på botten. Det bästa är att låta dem ligga. Det kalla och bräckta vattnet gör att de bevaras.

Men nu kan intresserade närma sig vraken ändå. Den 22 september öppnar Vrak – Museum of Wrecks på Djurgården, närmare bestämt på Djurgårdsstrand 17. Här förflyttas besökaren både ner till havets botten och till det förflutna, genom digital teknik.

– Det blir som en tidskapsel och en helt ny värld att upptäcka. Det ligger allt från kanoter och ekor till stora skepp i Östersjön. De äldsta är från stenåldern, säger Cecilia Eriksson, pressansvarig vid museet.

Omslutande film

I museets första utställning visas det mytomspunna vraket Resande man, ett örlogsskepp som förliste i en storm 1660. Genom en "omslutande filmupplevelse" får besökaren känslan av att röra sig genom vraket, som visas i skala 1:1 och presenteras med hjälp av ett hologram.

På andra platser i museet kan man utforska vrak genom VR-dyk, arkivdyk och spel. Chans till många häftiga och kunskapsvidgande upplevelser alltså. Dessutom ska museet vara ett nav för nya upptäckter och marinarkeologisk forskning runt hela Östersjön.

– Några fysiska skepp finns inte i museet. Däremot finns många spännande föremål från vrak att titta på, säger Cecilia Eriksson.

Lillasyster till Vasa

Vrak är ett systermuseum till Vasamuseet och ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer. Det är byggt i en gammal båthall, som nu har byggts om med material som betong, ek, stål och glas. Tanken är att ge associationer till hav, skepp och havsbotten.

Ombyggd båthall

Aktuellt: Vrak – Museum of Wrecks öppnar den 22 september.

Var: Djurgårdsstrand 17, på Djurgården.

Om museet: Ger kunskap om det kulturarv som finns under Östersjöns yta, i form av vrak. Är också ett nav för marinarkeologisk forskning om vraken.

Om byggnaden: Byggnaden stod klar 1941, och var då en båthall, ritad av arkitekten Paul Hedqvist. Under andra världskriget underhölls och förvarades marinens båtar här. Nu har byggnaden alltså yggts om till museum.

Visa merVisa mindre