Den dagliga verksamheten DV 127 i Bredäng fungerar som en arbetsplats för personer med autism. Här träffas de varje vardag för att måla, spela in film, jobba med hantverk, diskutera, öva kommunikation och umgås med hundar. 

Verksamheten fick 2023 Stockholms stads kvalitetsutmärkelse för bland annat sitt arbetssätt där de utgår från deltagarnas behov, önskemål och rätten till kommunikation.

Vill sprida deras arbetssätt

Social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) som nyligen besökte verksamheten hoppas nu att den kan fungera som rollmodell för andra verksamheter i stan.

– Det var jättekul och inspirerande att komma dit och se vad de gör så vi kan sprida det vidare till andra stadsdelar och andra verksamheter, säger han. 

Evelina Lundberg kommunicerar med hjälp av bildstödet när hon jobbar i konstateljén.

Evelina Lundberg kommunicerar med hjälp av bildstödet när hon jobbar i konstateljén.

Angie Gray

Var det några särskilda saker som gjorde intryck och varför?

– Bland annat hur de jobbar med personalen och har en tydlig struktur både för personal och deltagare. Personalen fick också vara ansvariga för aktiviteter som de har ett eget intresse för vilket leder till en låg personalomsättning vilket är bra för alla. De jobbade även med att få deltagarna aktiva både i verksamheten och i planeringen. Och de jobbade väldigt bra med kommunikation och hade exempelvis knappar med bilder som deltagarna kunde trycka på. 

Alexander Ojanne lyfter också fram att DV 127 har en viss överbemanning så att de klarar sjukfrånvaro med befintlig personal istället för att behöva ta in vikarier, vilket ökar tryggheten. Han anser att även det är positiv men vill inte skjuta till extra pengar från staden i andra verksamheter till just det.

– Jag tror inte att det alltid är kostnadsdrivande att ha bra bemanning, det kan leda till lägre sjukfrånvaro och lägre kostnader, säger han.

Även andra vill få inspiration av DV 127. Hägersten-Älvsjös och Skärholmens stadsdelsnämnds råd för funktionshinderfrågor har beslutat att bjuda in deras verksamhetschef Sandra Wahlberg för att berätta mer.