Mitt i Östermalm har tidigare berättat att restaurang Glashuset på Strandvägen saknar bygglov för sina två uteserveringar, och att Stockholms stad under hot om vite krävt att dessa ska rivas.Nu har mark- och miljödomstolen sagt sitt.

Domstolen går i huvudsak på stadens linje. Men det finns vissa skillnader mellan de två myndigheternas bedömningar.

Kräver bygglov

Till skillnad från staden anser domstolen inte att uteserveringarna utgör bygglovspliktiga tillbyggnader, bland annat på grund av att taket går att fälla in.

Däremot slår domstolen fast att uteserveringarna påverkar huvudbyggnadens utseende så pass mycket att de i juridisk mening utgör bygglovspliktiga fasadändringar.

"De aktuella konstruktionerna innebär att två av huvudbyggnadens fasadsidor förlängs och två fasadsidor döljs. Konstruktionerna är vidare mycket stora i förhållande till befintlig byggnation", skriver domstolen. 

De två uteserveringarna på vardera sidan om huvudbyggnaden måste rivas, har mark- och miljödomstolen slagit fast.

De två uteserveringarna på vardera sidan om huvudbyggnaden måste rivas, har mark- och miljödomstolen slagit fast.

Pekka Pääkkö

Domstolen håller med staden och länsstyrelsen om att uteserveringarna bryter mot skyddsbestämmelserna i detaljplanen, och att de utgör en otillåten förvanskning av den kulturhistoriskt värdefulla före detta bensinstationen som ritades av Peter Celsing.

Därmed slår domstolen fast att det varken går att bevilja ett permanent eller ett tillfälligt bygglov för de 165 kvadratmeter stora uteserveringarna.

Christos Neo, mångårig restaurangprofil i Stockholm, driver Glashuset på Strandvägen.

Christos Neo, mångårig restaurangprofil i Stockholm, driver Glashuset på Strandvägen.

Privat

Men Glashuset ägare, Christos Neo, har inte gett upp.

– Vi funderar på att överklaga till sista instans, de kanske inte ens tar upp det men det är värt att prova.

Prova annan lösning

Om detta inte leder någon vart finns andra möjligheter, menar Christos Neo.

– Det finns en byggrätt i detaljplanen och vi skulle kunna skissa på en annan lösning. Målet är fortfarande att ha en verksamhet med året runt-öppet som fungerar ekonomiskt. Så fort solen går ner på vintern är vi de enda som har öppet mellan Berns och Ulla Winbladh.

Mark- och miljödomstolen slår också fast att Glashuset ska betala 400 000 kronor i viten om uteserveringarna inte rivs senast sex månader efter att beslutet vunnit laga kraft. Om detta inte sker ska Glashuset betala ytterligare 200 000 kronor för varje period om tre månader som serveringarna står kvar.

Glashuset på Strandvägen, 12 mars 1959.

Glashuset på Strandvägen, 12 mars 1959.

Sune Sundahl/Wikimedia Commons