19-åringen sköts i korsningen Vanadisvägen och Västmannagatan strax efter 21-tiden på kvällen. En ren avrättning, enligt tingsrätten.

Flera personer blev vittnen till händelsen och gjorde bland annat hjärt- och lungräddning innan ambulans kom men några timmar senare meddelades att han var död. Han var känd av polis sedan tidigare och dömd för flera narkotikabrott.

Livstids fängelse

Tre personer åtalades för inblandning i mordet. Två män och en kvinna.

En av männen, då i 17-årsåldern, frikänns för medhjälp. Han och offret ska ha suttit på ungdomshem samtidigt och känt varandra.

Den andre mannen, en 20-åring, döms till livstids fängelse. Rätten menar att han planerat mordet tillsammans med andra, fixat en flyktbil och sedan kört skytten till och från brottsplatsen. ”Hans roll sammantaget har varit så central att han är att betrakta som medgärningsman till mordet”, skriver Stockholms tingsrätt.

Vem som sköt är däremot oklart.

– Utredningen talar för att det har varit i vart fall ytterligare en person med den kvällen i Vasastan och att det sannolikt var den personen som var skytt, säger Anna Lilje, senior kammaråklagare.

Den 18-åriga kvinnan döms till 10 års fängelse för medhjälp. Hon ska ha hjälpt till att lura den dödade 19-åringen till platsen.

Sköt flera skott

Enligt utredningen sköts offret bakifrån av en pistol med ljuddämpare. Skytten ska ha börjat springa därifrån men vänt om för att skjuta mannen med fler skott. Sedan ska skytten ha hoppat in i en bil som stod och väntade längre ner på Västmannagatan och svängt ut på Frejgatan.

De två åtalade männen dömdes nyligen för försök till mord i Uppsala, efter att beväpnade ha åkt hem till Foxtrot-ledaren Rawa Majids anhöriga mitt i natten och försökt ta sig in. Den äldre dömdes till 10 års fängelse, den yngre till sluten ungdomsvård i 4 år. Mordförsöket ägde rum mindre än ett dygn före mordet i Vasastan.

Foxtrotkonflikten drog igång efter en splittring inom nätverket och ledargestalten Ismail Abdos, kallad ”Jordgubben”, mamma sköts till döds. Mordet i Vasastan kopplas till konflikten.

– Rätten konstaterar, utifrån vad som framkommit om kopplingar mellan olika personer, att brottet ligger nära i tiden till skjutningen på Ismail Abdos mamma och andra brott, att brottet har skett inom ramen för gängkonflikten. 

Narkotikaaffär

Samtliga åtalade är hemmahörande i Malmö. De dömda nekar till brott och menar att de trott det handlat om en narkotikaaffär. Båda kommer att överklaga, uppger deras advokater.

– Min klient förnekar all inblandning i det här mordet. Hon har skickat ett meddelande om att hon var i Stockholm, det var absolut inte i syfte att lura ut någon. Hon hade ingen kännedom i att den här mannen skulle mördas, säger kvinnans advokat Hanna Lindblom.

Men tingsrätten menar att bevisningen tydligt visar de planerat ett mord.

En fjärde man som misstänks vara inblandad är häktad i sin utevaro. Han misstänks också för flera andra brott. Enligt Aftonbladet sitter han häktad i Sarajevo misstänkt för ett mord på en person allierad med Rawa Majid.

– Den personen är fortfarande häktad i sin utevaro. Förundersökning pågår och det råder förundersökningssekretess, säger åklagare Anna Lilje.

Mannen och kvinnan döms att betala runt 500 000 kronor var i skadestånd till offrets anhöriga.