Strax efter klockan 21 fick polisen in ett larm om skottlossning i korsningen mellan Vanadisvägen och Västmannagatan den 13 september. En man låg skjuten på gatan.

Trots livräddningsförsök från förbipasserande och vård på sjukhus gick offrets liv inte att rädda. Han var en 19-årig man folkbokförd i Gävle och som en del av den pågående våldsvågen fick skjutningen stor uppmärksamhet – våldet hade nått Vasastan.

– Jag kopplar det direkt till gängkriminalitet, utan att veta. Men om det är det känns det som att samhället tappat kontrollen, sa en person som såg polispådraget.

Lurade offret

Tre personer i 20-årsåldern har åtalats för mordet. Två män och en kvinna, alla hemmahörande i Malmö. Enligt åtalet ska en av männen ha skjutit offret bakifrån med en pistol med ljuddämpare, börjat springa därifrån men vänt om för att skjuta mannen med fler skott. Sedan ska han ha hoppat in i en bil som stod och väntade längre ner på Västmannagatan och svängt ut på Frejgatan.

Tillsammans ska de tre åtalade noggrant ha planerat mordet, haft olika uppgifter och hjälpts åt med att utföra det. De ska ha ordnat fram bilar, vapen och sedan lurat offret till platsen via Snapchat. Åklagaren menar att dådet kan kopplas till den våldsamma konflikten inom Foxtrot-nätverket.

De är tidigare dömda för våldsbrott, vapenbrott och narkotikabrott. En av dem ska även ha suttit på ungdomshem samtidigt som den dödade 19-åringen.

Männen dömdes nyligen för försök till mord i Uppsala, efter att beväpnade ha åkt hem till Foxtrot-ledaren Kurdiske rävens anhöriga mitt i natten och försökt ta sig in. Den ene dömdes till 10 års fängelse, den andre till sluten ungdomsvård i 4 år på grund av sin ålder.

Ytterligare en person är misstänkt i målet. Mannen, som också är i 20-årsåldern och skriven i Malmö, är häktad i sin utevaro och misstänks för mord på flera platser i bland annat Sverige.

Samtliga åtalade förnekar brott.

– Min huvudman förnekar brott. Han har inte mördat målsäganden och han har inte heller främjat brottet, säger Martin Larsson, advokat till mannen åtalad för mordet.

– Hon förnekar brott. Hon har inget med det här mordet att göra, säger kvinnans advokat Hanna Lindblom.

Åklagaren vill inte kommentera fallet.

Ung man skjuten till döds i Vasastan

En man i 20-årsåldern har dött efter att ha blivit skjuten på Vanadisvägen i Vasastan. Flera personer blev vittnen till mordet men ingen person är ännu gripen.

Strax efter klockan 21 på onsdagskvällen fick polisen in ett larm om skottlossning. Trots livräddningsförsök från allmänheten och vård på sjukhus gick 20-åringens lliv inte att rädda.

Polisen inledde en stor insats med bland annat helikopter i jakten på gärningsmannen. Vasastansbon Tobias Rehnström var precis ute med hunden Bill när helikoptrarna flög in över stadsdelen.

Tappat kontrollen

– Jag undrade såklart vad det var som hände. Imorse började jag fundera på vad jag egentligen tänkte. Jag kopplar det direkt till gängkriminalitet, utan att veta. Men om det är det känns det som att samhället tappat kontrollen.

Han tar några steg längs Vanadisvägens mittenallé. Hunden Bill vill nosa en bit bort. Klockan har blivit halv nio på morgonen men nattkylan hänger kvar där solen inte når in. Människor passerar med barnvagnar på väg till skolorna i närheten.

Så när som på en polisbil och vetskapen om vad som hänt tolv timmar innan, verkar allt som vanligt.

Tobias Rehnström och hunden Bill bor i Vasastan och var ute på promenad när helikoptrarna flög över Vasastan under onsdagskvällen.

Tobias Rehnström och hunden Bill bor i Vasastan och var ute på promenad när helikoptrarna flög över Vasastan under onsdagskvällen.

Klara B Orreteg

– Jag går alltid här på min morgonpromenad men nu kan jag bara tänka på att det är en brottsplats. Vi måste kunna artikulera vad som är problemet, varför det blir så här, säger Tobias Rehnström.

Flera skott

Vittnen har uppgett för Aftonbladet att de hörde flera skott avlossas vid niotiden på onsdagskvällen.

– Jag parkerade precis bilen och såg folk springa. Jag frågade en kvinna vad som hänt och hon sa att alla springer för att en man blivit skjuten, säger en person till Aftonbladet.

För att lugna oroliga medborgare under torsdagsmorgonen står krisstödjarna Martin Ekbohm och Kamran Ronaghi från Norra innerstaden på plats. De berättar att det är en lugn morgon, även om en del personer kommer fram och pratar om det som hänt.

Ännu har ingen person gripits, men polisen uppger att flera har kontrollerats. Polisen finns på plats även under torsdagen för att prata med invånarna.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt gärningsman.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt gärningsman.

Klara B Orreteg

Sköts ihjäl på öppen gata i Vasastan: ”Såg folk springa”

Man i 20-årsåldern död ✔ ”Samhället har tappat kontrollen” ✔ Ingen gripen