I början av året skrev 23 elever in sig på den gymnasiala undersköterskeutbildningen i Upplands Väsby. Men för ett par veckor sedan kom chockbeskedet: Avtalet med företaget Arena utbildning sägs upp från mitten av januari på grund av "påtagliga brister".

– Vi är chockade. Vi har alla varit jättenöjda, men ingen har lyssnat på oss, säger eleven och Märstabon Hawkar Karadakhi.

Vi träffar honom och ett tiotal av de blivande "uskorna" i klassrummen på Industrivägen, där undervisningen hållits.

Merparten av eleverna inte hinner ta examen.

– Jag har bara tre kurser kvar och det blir svårt att göra klart på en annan skola. Då måste jag kanske vänta ett halvår på att de kurserna går. Hur ska jag klara det ekonomiskt? Jag hade räknat med att vara klar i april och söka jobb, säger Hawkar.

Hawkar, Anna, Caroline och Aysu är några av de undersköterskeelever som inte får gå klart utbildningen på grund av att Vux Norrort säger upp avtalet med Arena Utbildning.

Hawkar, Anna, Caroline och Aysu är några av de undersköterskeelever som inte får gå klart utbildningen på grund av att Vux Norrort säger upp avtalet med Arena Utbildning.

Stefan Källstigen

Omskola sig

Väsbybon Anna Mattsson går utbildningen för att omskola sig från förskolelärare till undersköterska. Hon skulle göra praktik i februari och vara färdigutbildad i april.

– Jag har fått omställningsstudiestöd för en viss tid. Nu vet jag inte hur det blir när jag inte kan avsluta utbildningen i tid. Finns det ens skolor som har våra kurser?

Hon och de andra eleverna är nöjda med undervisningen. Det tycker att det känns märkligt att avtalet sägs upp.

– Det är svårt att tänka på något annat nu. Hur ska det bli? Man är orolig för framtiden och har svårt att fokusera på studierna, säger Ruta Belachew från Väsby.

Läraren Maryam Pishvaei känner med sina elever.

– Nu måste de hitta nya skolor och kurser, om det ens ges några i närtid, säger hon.

Vårdlärare Maryam Pishvaei har undervisat de blivande undersköterskorna som nu inte kan gå klart utbildningen i Upplands Väsby.

Vårdlärare Maryam Pishvaei har undervisat de blivande undersköterskorna som nu inte kan gå klart utbildningen i Upplands Väsby.

Stefan Källstigen

"De har inte ens varit här"

I grunderna till beslutet om uppsägning står det ingenting specifikt om undersköterskeutbildningen. Däremot tas ett skriftligt klagomål från en grupp SFI-elever upp om "ständigt lärarbyte, avsaknad av läroplan, undermålig kvalitet på lärare och bristande kommunikation från skolan."

– Det är just det. De har inte ens varit här och besökt oss, bara SFI. Vi kommer i kläm, säger Hawkar Karadakhi.

Flera av usk-eleverna säger att de blivit rekommenderade den här utbildningen just för att den är så bra.

– Det känns jättesurt att den läggs ner. Och väldigt orättvist.

Goran Jassim, auktorisationsansvarig Vux Norrort, soms sagt upp uppdraget för medlemskommunsernas räkning, förklarar beslutet via mejl:

"Brister omfattar utbildningsanordnaren som sådan, det är ej enskilda kurser som granskas. Leverantören har brustit i sina åtaganden, bristerna har påtalats och följts upp. Beslutet grundar sig på bristerna hos leverantören i sin helhet. Avtalet är skriven med leverantör och inte på enskilda kurser eller yrkespaket."

Därför slängs Arena utbildning ut från tio kommuner

Flera varningar, handlingsplaner som inte följts och till sist uppsägning av avtalet.

– Vi har sett kvalitetsbrister hos Arena Utbildning som inte rättats till i tid, säger Bahar Saatchi, rektor för vuxenutbildningen i Upplands Väsby.

Första varningen fick Arena Utbildning redan 15 maj.

Sedan 30 maj råder antagningsstopp.

Den 17 oktober fick styrgruppen inom Vux Norrort, vuxenutbildning i tio kommuner, nog och sa upp auktorisationsavtalet från den 12 januari nästa år.

– Påtagliga brister har förekommit återkommande hos leverantören och utgör därmed grund för uppsägningen, säger Bahar Saatchi, rektor för vuxenutbildningen i Upplands Väsby och medlem i rektorsgruppen inom Vux Norrort.

Beslutet gäller kommunernas båda skolor i Upplands Väsby och Solna.

Brister på flera områden

Bristerna kan sammanfattas i arbetsmiljö, ledarskapsbrister samt brist på undervisningsmaterial, datorer och digitala verktyg. Lokalerna ansågs inte anpassade efter elevantalet, undervisningstiden var otillräcklig och lärplattformen inte användarvänlig.

Arena utbildning upprättade handlingsplaner för att vidta åtgärder, men vid verksamhetsbesök i slutet av augusti i både Solna och Upplands Väsby ansågs det finnas brister i implementeringen av handlingsplanerna.

– I dagsläget är det svårt att säga exakt hur många elever som kommer att vara aktuella för ett byte av skola då vi inväntar återkoppling från leverantören. Vi har elever som är under pågående studier och en del kan eventuellt hinna läsa klart. Detta kan ses över först när elevunderlag har inkommit till vuxenutbildningen, säger Bahar Saatchi.

Kan företaget överklaga beslutet?

– Arena utbildning har godtagit och accepterat grunden till uppsägningen, säger Goran Jassim, auktorisationsansvarig Vux Norrort.

Mitt i har sökt vd Magnus Eriksson på Arena utbildning.

Påtagliga brister har förekommit återkommande hos leverantören och utgör därmed grund för uppsägningen.

Undersköterska och SFI

Arena Utbildning har haft vuxenutbildning inom SFI (svenska för invandrare), barn- och fritidsprogrammet, lager och terminal samt undersköterska.

Utbildningsorter: Upplands Väsby och Solna.

Vux Norrort, som köpt in utbildningarna, består av tio kommuner: Danderyd, Lidingö, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Upplands Väsby, Täby, Österåker, Vaxholm och Vallentuna.

Källa: Auktorisationskansliet