Första varningen fick Arena Utbildning redan 15 maj.

Sedan 30 maj råder antagningsstopp.

Den 17 oktober fick styrgruppen inom Vux Norrort, vuxenutbildning i tio kommuner, nog och sa upp auktorisationsavtalet från den 12 januari nästa år.

– Påtagliga brister har förekommit återkommande hos leverantören och utgör därmed grund för uppsägningen, säger Bahar Saatchi, rektor för vuxenutbildningen i Upplands Väsby och medlem i rektorsgruppen inom Vux Norrort.

Beslutet gäller kommunernas båda skolor i Upplands Väsby och Solna.

Brister på flera områden

Bristerna kan sammanfattas i arbetsmiljö, ledarskapsbrister samt brist på undervisningsmaterial, datorer och digitala verktyg. Lokalerna ansågs inte anpassade efter elevantalet, undervisningstiden var otillräcklig och lärplattformen inte användarvänlig.

Arena utbildning upprättade handlingsplaner för att vidta åtgärder, men vid verksamhetsbesök i slutet av augusti i både Solna och Upplands Väsby ansågs det finnas brister i implementeringen av handlingsplanerna.

– I dagsläget är det svårt att säga exakt hur många elever som kommer att vara aktuella för ett byte av skola då vi inväntar återkoppling från leverantören. Vi har elever som är under pågående studier och en del kan eventuellt hinna läsa klart. Detta kan ses över först när elevunderlag har inkommit till vuxenutbildningen, säger Bahar Saatchi.

Kan företaget överklaga beslutet?

– Arena utbildning har godtagit och accepterat grunden till uppsägningen, säger Goran Jassim, auktorisationsansvarig Vux Norrort.

Mitt i har sökt vd Magnus Eriksson på Arena utbildning.