– Det är otroligt frustrerande! säger Fredrik Hahne, ordförande i Viby Basket.

Klubben har drivit på för att få en ny idrottshall i Viby, bland annat ordnade man för några år sedan en namninsamling med över 1 000 namn som lämnades till Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna kommunfastigheter AB, SKAB.

Fredrik Hahne förklarar att han inte företräder endast basketen, han har också barn i skolan och skolidrotten drabbas hårt av hallbristen.

– Skolorna står inte på barrikaderna och klagar, framför allt inte kommunala skolor, men förutsättningarna nu gör att det inte ens går att följa läroplanen, säger han.

Drygt 1 000 elever

I dag delar drygt 1 000 elever i Vibys skolor – Runbackaskolan, Vibyskolan och Rälsen – på den lilla idrottshall som finns, Runan.

– Det är två små salar med en liten vikvägg emellan. Med en klass i varje sal blir det 30 elever på 162 kvadratmeter, och då får man ändå inte tider till alla klasser, säger Fredrik Hahne.

Precis som år 2014 skrev den politiska majoriteten (nu M, L, KD och C) i sin politiska överenskommelse efter valet 2018 att fler hallar ska planeras och byggas, bland annat i Viby.

Viby Basket och alla andra som väntar på hallen hade stora förhoppningar, men ännu har inget byggbeslut tagits.

Ny utredning

I budgeten som kommunfullmäktige beslutar om på torsdag, den 10 december, står det bara att kommunstyrelsen ska få ”i uppdrag att utreda placering och kostnadsanalys av planerade investeringar i idrottshallar” och att ”återrapportering ska ske i samband med budgetprocessen för 2022–2024”.

– En förstudie gjordes 2015, och den pekade ut en plats söder om Vibyskolan. Nu ska de göra en ny fördjupad förstudie. Jag upplever att kommunen vill avvakta och dra på investeringarna. Men hallen behövs i dag. Det är 1 000 elever som inte har möjlighet till fullgod idrottsundervisning, säger Fredrik Hahne.

Enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD) ska dock utredningen göras ”skyndsamt nästa år”.

– Kommunstyrelsen vill göra en heltäckande förstudie. Den ska bland annat svara på om kommunen ska bygga en helt ny hall eller om det går att bygga ut den nuvarande hallen vid Runan.

Men ni lovade väl en ny hall redan 2014?

– Vi skrev i plattformen att vi skulle påbörja en hall i Viby. Ett tag skulle den ligga nära Vibyskolan, men så sålde den fastigheten till en extern fastighetsägare. Jag förstår frustrationen, men det är alltid så att vi i kultur- och fritidsnämnden talar om vad vi ser att föreningarna behöver och sedan vägs det i kommunstyrelsen mot alla investeringar som behöver göras. Skolornas behov ska förstås också vägas in.

Fredrik Hahne förklarar att skrivelsen i budgeten för 2021, om en fördjupad förstudie, trots allt ger visst hopp.

– Ja, jag hyser förhoppningar, men våra kära politiker kan inte slå sig för bröstet och säga att ”nu är vi på gång”. Det är lite Peter och vargen, vi har hört det förr. Jag kommer att tro på hallen när jag ser den stå där, säger han.