Torsdagens demonstration utanför Skarpnäcks kulturhus samlade gott om folk. Pappan Morro, vars son sköts till döds den 13 februari, inledde med att uttrycka både sorg men också vilja till förändring.

– Barn och ungdomar här ska kunna gå till läxhjälp och fritidsaktiviteter och sedan trygga gå hem i sitt område, sade Morro till folkmassan.

Flera deltagare från gruppen WeR1 som bildats efter våldsdåden läste sedan upp den 11-punktslista med krav som nu riktas till lokalpolitikerna. Sedan tågade stora delar av samlingen in till stadsdelsnämndens möte där lokalpolitiker och representanter från bland annat polis och kommun väntade för att både informera om arbetet i dag och svara på frågor.

Mötet började inledningsvis med heta känslor.

– Vi är här för att lyssna på er! ropade stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP) som var upprörd när hon förstått vad som var på gång.

Tongivande personer i WeR1 hade nämligen på förhand bestämt sig för att gå efter att kravlistan överlämnats och förklarade att man var beredd till dialog först efter att lokalpolitikerna och stadsdelsförvaltningen gått igenom och begrundat kravlistan.

När Ewa Larsson då började efterlysa kontaktpersoner till medborgarförslaget på ett formulär fick Sainabou Njie som är med i både Unga Asov och WeR1 nog och steg fram för att både skriva på och för en stund skrika ut sin frustration och sorg innan hon lugnade sig.

– Vi har förlorat kusiner och vänner! Det har varit två mord och ett mordförsök på tre söndagar! Ni ska lyssna på oss nu!

I upprördheten märktes ändå kontaktytor och förhoppningar från båda håll.

– Vi kommer inte att kunna reda ut de här svåra frågorna nu. Vi kommer att bjuda in er till ett möte senare, påtalade Svante Tidholm i WeR1 bestämt.

Flera politiker uttryckte sin beundran över engagemanget i Skarpnäck.

– Det här kan bli en nystart för det här fantastiska kulturhuset, utropade Ewa Larsson.

Stadsdelens enhetschef för trygghet och prevention, Leif Bergström, sa att inte alla ungdomar vill ha hjälp, men att stadsdelen behöver hjälp av medborgarna att fånga upp ungdomar som riskerar eller kommit in på fel bana i livet.

– Vi behöver er. Det är skolan och socialtjänsten, men också ni som bor här som måste fånga upp ungdomar. Vi måste hjälpas åt. Gör vi det händer något. Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra jättemycket, sa han och fick applåder.

https://www.mitti.se/nyheter/pappan-inga-fler-ska-behova-ga-igenom-det-har/repvcy!HnmaoL0sZqLkUJHgE9Ydkw/

https://www.mitti.se/nyheter/annu-ingen-gripen-for-skjutningar-i-skarpnack/repvdv!Y5WWkSKsBYR4nsZTGVsdoQ/

https://www.mitti.se/nyheter/grannen-alissia-horde-tjejer-skrika-hysteriskt/repvbn!cSPHrLecGFS7m8Jp24mtTw/

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-vi-ser-med-oro-pa-vad-som-hant/repvdk!@m0QpRkk5Vn@0FRER1TFNg/

https://www.mitti.se/nyheter/ny-forening-vill-starta-aktivitetscenter-i-skarpnack/repvdm!RJ4I07HspRqnfuXW@0FrVg/