I höstas blev Nacka kommun omskrivet i media när man tillät hemkörning av alkohol från krögarna, för att hjälpa restaurangerna under pandemin. Agerandet, så kallat microcatering, ledde till ett ärende hos länsstyrelsen om kommunen följde alkohollagen.

Begrepp har tolkats olika av olika personer och instanser. Nacka kommun menar att det innebär att man har catering för mindre sällskap, vanligen upp till fyra personer.

I Växjö gick man ett steg längre och tillät restauranger hälla upp alkohol vid dörren när de levererade mat till mindre sällskap, utan att stanna kvar under hela serveringen. Länsstyrelsen i Kronobergs län kritiserade då Växjö kommun för att inte följa alkohollagen.

Underlätta för krögarna

I media rapporterades samtidigt att Nacka följde efter Växjö, men det visade sig inte stämma när länsstyrelsen i Stockholm granskade kommunen.

– Det fanns ingen kritik att rikta mot Nacka kommun. De följde alkohollagen, säger Tomas Brink, handläggare på länsstyrelsen.

Trots detta verkar det råda delade meningar i kommunen kring hur man vill ha det.

Kommunalråd Mats Gerdau (M) säger att det inte har handlat om en ny tillämpning av lagen, utan om ett enklare system för att få tillstånden.

– Vissa kommuner litar inte på krögarna och vill inte uppmuntra det här. Men vi ska vara liberala och fria i Nacka, säger han.

Oppositionsrådet Khashyar Farmanbar (S) är av en annan åsikt.

– Det finns många sätt att stödja restaurangverksamheten, det här har varit ett av de sämre, som dessutom har använts väldigt lite. Det har inget med liberalism att göra, det är bara ett dåligt förslag. Det har också varit dyrt att bygga upp e-tjänsten, säger han.

De flesta krögarna använder inte konceptet.

– Vi försökte köra catering till mindre sällskap i början, men när vi väl fick in en beställning så var det svårt att lösa med den lilla personal vi har haft under pandemin, säger Maximilan Catenacci, vd på Restaurang J i Nacka strand.

Närvara under serveringen

Länsstyrelserna i landet är eniga hur alkohollagen, som trädde i kraft 2010, ska tolkas.

Även regeringen, genom socialminister Lena Hallengren (S), har uttalat sig i en motion, där det tydliggörs att en ansvarig serveringspersonal ska närvara under hela serveringstiden, även i enskilda personers hem.