Det här är en debattext på Mitt i. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Onsdagen den 18 oktober meddelade M, TuP, C, KD och sex partilösa vildar, som sitter på Socialdemokraternas mandat, att de fått ihop den största minoriteten i kommunfullmäktige. De avser nu att ta över styret av kommunen. 

De partilösa vildarna sitter på socialdemokratiska mandat. Mandat som de, via kandidatförsäkran med Socialdemokraterna inför valet, lovat avsäga sig om de lämnar partiet. Det vägrar de alltså att göra. Deras agerande verkar framför allt syfta till att förstöra för sitt tidigare parti, genom att fälla det styre de tidigare varit del av och fattat beslut om. Att M, TuP, KD och C vill ta över styret med hjälp av dem är djupt antidemokratiskt och riskerar att skada Botkyrka. Framför allt då det är de partilösa vildarnas agerande som tidigare har skapat kaos i Botkyrkapolitiken. Vi har helt enkelt svårt att se hur den nya koalitionen ska skapa ordning och reda i den lokala politiken, och lugn och ro för kommunens medarbetare. Värt att notera är också, att om en partilös lämnar sin fullmäktigeplats går den till en socialdemokrat. Det innebär att det nya, tänkta styret försvagas, eller till och med faller. 

Den nya, politiska koalitionen säger att de vill ha ordning och reda samt samförstånd. Men på fullmäktige den 26 oktober agerade de på ett sätt som bara skapade mer oreda och oro för vart vår kommun är på väg. Vi noterar ett anmärkningsvärt agerande då det nya, tilltänkta styret röstade för att välja in två vildar på S-mandat i nämnder. De har ersatt ett annat partis plats i nämnd med en av sina egna. Detta betyder att de kan rösta in någon från sin egen sida varje gång någon från oppositionen väljer att lämna sin plats. Det här är ett lagbrott och ett stort hot mot demokratin.  

Dessutom vilar deras styre på de partilösa vildarnas välvilja. Partilösa vildar som de också vill ge såväl generösa arvoden som maktpositioner och avlönade medarbetare. Det strider helt mot all praxis i kommunpolitiken – de är inte ett politiskt parti och ska inte behandlas som sådant. Ingen Botkyrkabo har röstat på detta. 

Vi i S, MP och L kommer alltid att jobba för Botkyrkabornas bästa och är beredda att göra det med de seriösa politiska partierna i Botkyrka. 

Prislappen för att välja nya styret: 100 000 kronor

Partierna kunde inte komma överens om ett nytt styre på torsdagens kommunfullmäktige. Nu sätts i stället ett extra fullmäktige in om en vecka för att fatta beslutet – något som kostar skattebetalarna drygt 100 000 kronor.

Det blev inget maktskifte i Botkyrka under oktobers kommunfullmäktige. Det såg S, MP, L och V till när de begärde minoritetsbordläggning på ärendet som skulle möjliggöra att M, C, KD, TuP och Oberoende S tog makten i kommunen.

– Kan man inte samla nog med mandat så behöver ett nytt styre bildas. Det är en viktig princip i de demokratiska spelreglerna och det ska varken sinkas eller skjutas upp. Samtidigt är det viktigt att kommunfullmäktige ges möjlighet att fatta informerade beslut som är grundade på underlag som man har kunnat läsa igenom och granskats. De underlagen har uteblivit, förkunnade Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande, vid podiet under sammanträdet.

Vad som följde var en lång debatt om nya lågvattenmärken i den "demokratiska hederskodex" som funnits i församlingen, och hur det gång på gång har brutits.

Kostnad: 100 000 kronor

Nu har kommunfullmäktiges ordförande, Marcus Ekman, oberoende S, kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde där det nya styret ska väljas in. Vid det sammanträdet, som kommer äga rum 6 november, går det inte att yrka på minoritetsregler som det senaste mötet.

Att hålla extramötet kommer kosta skattebetalarna drygt 100 000 kronor.

Är det värt att utsätta Botkyrkabornas gemensamma kassa för det?

– De behöver inte kalla till ett extra fullmäktige. Vi accepterar ett beslut fattat av fullmäktige, men vi måste kunna få se handlingarna och att processen har gått rätt till. Så har det inte gått till här, svarar Emanuel Ksiazkiewicz.

Stina Lundgren (M), det nya styrets tilltänkta ordförande i kommunstyrelsen, är av en annan mening.

– Det är tydligt att vi kommer ta över styret och då är det viktigt att vi också styr på vår budget. Då måste vi komma in i budgetprocessen så fort som möjligt, säger hon.

Kommunens budget måste klubbas innan årsskiftet. I vanlig ordning brukar det ske under november, men givet det politiska läget i Botkyrka lär budgetfullmäktige ske i december i stället.

S-vildar går med Moderaterna – kan fälla S-styret

Sedan 1994 har Botkyrka varit en röd kommun, ledd av Socialdemokraterna. Nu ser det ut att vara slut med det.

Bomben släpptes under tisdagskvällen i Botkyrka: Kristdemokraterna lämnar Mittensamarbetet (S, L, MP och KD) och krokar arm med Moderaterna.

– Du har ju själv skrivit om det – det finns ingen majoritet i nämnderna och det blir en knepig situation att föra vår politik när det parlamentariska läget är som det är. Då har vi valt att inte gå vidare med Mittensamarbetet, säger Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna.

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

Gunnar Molin

Han poängterar att Kristdemokraterna har haft ett bra samarbete i Mittesamarbetet – och med S – under den tid man styrt tillsammans, men givet det parlamentariska läget är det svårt att fortsätta.

– För oss i KD handlar det om att få fram vår politik om att Botkyrkaborna ska må bra ekonomiskt och känna trygghet. Det får vi i det här samarbetet, säger Stefan Dayne.

Samtidigt meddelar Moderaterna att de nu har tillräckligt många mandat för att kunna fälla S-styret i kommunen genom en allians bestående av M, KD, TuP, C – och de oberoende socialdemokraterna som lämnade S tidigare i höstas. Tillsammans skrapar de ihop 34 av 75 mandat: det största underlaget för att styra kommunen. Det ser ut som flera decennier långt rött styre i Botkyrka är över.

Sverigedemokaterna meddelar samtidigt att man inte kommer att stå i vägen för det nya styret.

– Vi kommer lägga ner våra röster vid en omröstning om styret, säger Max Möllerström (SD).

Loket: M och Oberoende S

Både Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna, och Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende socialdemokrater i kommunfullmäktige, har varit drivande i arbetet kring det nya styret.

– Det blir ett nytt mittenstyre som går in för att ta ansvar för Botkyrka. Det politiska kaoset har pågått för länge och Botkyrkaborna förtjänar ett stabilt styre som tar ansvar för kommunen och dess invånare och ger dem trygghet, säger Stina Lundgren.

Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka.

Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka.

Emilia Öije

De har kommit överens om att rollen som kommunstyrelsens ordförande lär tillfalla Moderaternas Stina Lundgren. Marcus Ekman tar plats som första vice ordförande i kommunstyrelsen vid sidan om sitt nuvarande uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige.

2023: Ett turbulent år

Beskedet har föregåtts av en lång tids oro inom Botkyrkapolitiken och det socialdemokratiska partiet.

Det var i början av 2022 som dåvarande Mittenmajoritet akutstängde fritidsgårdarna som ABF Botkyrka/Salem drivit i 40 år efter larm om oegentligheter i lokalerna. En extern granskning visade sedan att det förekommit kriminella och droger i lokalerna.

Knappt ett år senare, januari 2023, avsatte Socialdemokraterna sin gruppledare och kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin, som ersattes av Emanuel Ksiazkiewicz och splittringen inom partiet var ett faktum. Ena falangen menar att rörde sig om en kupp mot Östlin som hämnd för att hon hade ställt sig bakom stängningen av fritidsgårdarna, medan det andra lägret hävdade att beslutet berodde på hennes ledarstil.

Efter sommaren kastade Mittensamarbetet ut Centerpartiet. Bara dagar senare lämnade nio socialdemokrater i kommunfullmäktige partiet och blev politiska vildar. I och med detta tappade styret majoritet i samtliga av kommunens nämnder. Dagen därpå lämnade ytterligare 40 socialdemokrater partiet.

Kallar till extra KS

"Styret är inte hotat" har varit beskedet från Emanuel Ksiazkiewicz (S), än så länge fortfarande kommunstyrelseordförande i kommunen, ända sedan Mittensamarbetspartierna sparkade ut C.

Nu faller alltså Mittensamarbetet och S-styret ser ut att snart vara ett minne blott.

I ett gemensamt uttalande säger gruppledarna för Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna att de beklagar situationen.

"Vi ser att vildarna och Moderaterna kan vaska fram ett högerkonservativt förslag som de kanske får igenom i fullmäktige. Det är ett instabilt styre beroende av Sverigedemokraterna som riskerar att få stora svårigheter framöver. Detta är ett svek mot Botkyrkaborna. De har inte röstat för det här", skriver Ing-Marie Viklund (L), Emanuel Ksiazkiewicz (S) och Niklas Gladh (MP).

Nu har Moderaterna kallat till ett extrainsatt kommunstyrelsemöte där de formellt ska presentera det nya styret. Det förväntas ske i nästa vecka.

Det blir en knepig situation att föra vår politik

Händelser som skakat S – och styret – i Botkyrka

28 januari: Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förlorar en förtroende­omröstning inom partiet.

18 mars: En ny gruppledare väljs inom Socialdemokraterna. Emanuel Ksiazkiewicz (S) vinner omröstningen mot Ebba Östlin.

26 augusti: Den styrande koalitionen (S, L, MP och KD) meddelar att de sparkar ut Centerpartiet.

30 augusti: Nio socialdemokrater i Botkyrka meddelar att de lämnar partiet och blir politiska vildar. Sex av dem är ledamöter i kommunfullmäktige och ­resterande tre är ersättare.

1 september: 40 medlemmar i Social­demokraterna lämnar partiet i protest.

18 oktober: Kristdemokraterna meddelar att de lämnar den styrande koalitionen och går samman med Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet och de oberoende socialdemokraterna för att skapa ett nytt styre i kommunen.

Källa: Mitt i

"Botkyrkas bästa": Den nya politiken i Botkyrka

De fem partierna har lagt sina ideologiska skillnader åt sidan för att få ihop det här samarbetet. Botkyrkas bästa kallar de sig.

De har enats om fyra saker som de kommer rikta fokus: Att skapa stabilitet i den politiska ledningen, att ta upp kampten mot kriminalitet, korruption och otrygghet i Botkyrka. Att skapa ordning och reda i kommunen samt ge Botkyrkaborna en trygg framtid.

Tullingepartiet har lyckats driva igenom att de ska inrätta ett pilotprojekt om att inrätta en kommundelsnämnd i Tullinge redan 2025.

Källa: "Botkyrkas bästa"

Kristdemokraterna i Botkyrka lämnar Mittensamarbetet som nu kommer bestå av S, L och MP. KD bildar i stället en allians med M, C, TuP och de oberoende socialdemokraterna som nu har den största minoriteten i kommunen. Bilden är tagen i samband med att Centerpartiet sparkades ut ur styret.

Kristdemokraterna i Botkyrka lämnar Mittensamarbetet som nu kommer bestå av S, L och MP. KD bildar i stället en allians med M, C, TuP och de oberoende socialdemokraterna som nu har den största minoriteten i kommunen. Bilden är tagen i samband med att Centerpartiet sparkades ut ur styret.

Albin Tingstedt Redigering: Angie Gray

KD lämnar S-styret – maktskifte väntas

Vildarna hakar på: ”Politiska kaoset har pågått för länge” ✔ Kan vara slutet på 30 års röd dominans