DET HÄR ÄR DEL TRE I EN ARTIKELSERIE. "BÄSTA SEMESTERN". LÄS TIDIGARE DELAR:

DEL 1

https://www.mitti.se/ettsthlm/slaktband-och-traditioner-styr-vara-sommarvanor/repufq!KlO3DdgvjgfcqVA21vhhNQ/

DEL 2

https://www.mitti.se/ettsthlm/istallet-for-utlandsresa-valdigt-likt-vart-land/repufv!m8aiWigF3u@C6i7@xWE6wg/

Hundratals vackra öar ligger och väntar ett par timmars båtfärd från city. Utländska turister åker gärna ut på upptäcksfärd med Vaxholmsbåtarna.

Men för många familjer med icke-svensk bakgrund är Stockholms skärgård en okänd värld, konstaterar Faduma Mohamed, skollärare i Bredäng.

Upplevs som främmande

– Det kan vara svårt att veta hur man tar sig ut och vad man gör där. Om man inte har någon som introducerar en och inte är uppväxt med det så upplevs skärgårdslivet som ganska främmande, säger Faduma Mohamed.

Tillsammans med sin syster Amina Mohamed, lärare i Rågsved, grundade hon för fem år sedan föreningen Unga själar, för att hjälpa barn och unga i socialt utsatta förorter att kunna förverkliga sina drömmar.

"Stockholm är större"

– Vi försöker bryta ner de här barriärerna och visa att Stockholm är så mycket större än din förort, och att det finns så mycket, mycket mer att göra än att gå till den närmaste gallerian, säger hon.

Förra sommaren började de ordna utflykter till naturreservatet Björnö, längst ut på Värmdö, i samarbete med organisationen KFUM Ängsholmen. I år åker många av barnen med för andra gången.

– Det är roligt att åka iväg, man kan klättra, fiska, bada och paddla kanot, berättar Lisa Singhateh och Lina El Abidou, som nyss slutat sjuan i Bredängsskolan.

– Och vattnet därute är skönare att bada i, säger klasskompisen Abdelatif Mostfa.

Alla tre har även varit med på längre utflykter med övernattning på ön Ängsholmen, också i arrangemang av Unga själar.

Utan mobiler

– Man blir mycket socialare när man är ute i skärgården. Det blir en bättre gemenskap när alla lägger ifrån sig mobilerna, man får mer tid att sitta och prata, säger Lina El Abidou.

Faduma och Amina Mohamed hoppas att barnen ska sprida entusiasmen och kunskapen vidare till sina föräldrar och släktingar.

Familjeutflykter

– Förra sommaren var det lite svårt, med tanke på coronan, men i år hoppas vi kunna erbjuda utflykter för hela barnfamiljer, säger Faduma.

Vilka fler sätt finns att upptäcka skärgården? Vid ett litet cafébord ute på bryggan vid Gällnö handelsbod, några båtstopp utanför Värmdö, avslutar tre väninnor på dagsutflykt en god lunch.

Gör som turisterna

– När jag var ny i Sverige, i början på 1980-talet, då tänkte jag att jag skulle prova på samma saker som turisterna gjorde, så jag hoppade på Vaxholmsbåtar, åkte till Åland och lärde känna skärgården på det sättet, säger Lili Vera Saarenpää, Aspudden.

Diva Valois, Kungsholmen, säger att hon alltid varit van vid hav och båtar, från sin uppväxt i Colombia. I år ska hon vara ute och båtluffa i tre veckor, bo på vandrarhem och umgås med kompisar.

Köp båtluffarkort

– Jag hade förmånen att tidigt få en kompis med en stuga ute på en ö. Så jag lärde mig snabbt att det är bara att köpa ett båtluffarkort och ge sig iväg, säger Diva Valois.

Bodil och Elina Bjernald, Uppsala, Petra och Frida Karlsson, Hammarbyhöjden och Laura och Sophia Ponzio, Södermalm

Petra: "Vi bor två nätter på vandrarhem här på Gällnö, insuper naturen, badar, äter och sover gott. Det behövs inte så mycket planering, man kan spela kort, kubb och bara umgås. Och man kan låna kajaker. Det är det som är det sköna, att man kan vara spontan."

Niclas Rusch och Sofia Åkerström med Tea, 11,Fabian, 9 och Elsa 13

Niclas: "Vi åkte hit till Gällnö idag på förmiddagen från Lidingö där vi bor. Vi har lagt till i den här viken tidigare och vet att det är lugnt och fint. Nu ska vi bo över i båten en natt, sen åker vi tillbaka."Sofia: "Det är trevligt att kunna gå i land, det finns mycket vackert att se på ön, med en fotbollsplan där man kan spela kubb."

Lili Vera Saarenpää, Aspudden, Anette Sanguesa, Farsta och Diva Valois, Kungsholmen

Diva: "Vi har ätit lunch vid Gällnö handelsbod och ska snart gå och bada. Det finns så många öar, alla kan hitta sin plats. Jag har köpt båtluffarkort och ska jag vara ute i tre veckor på Möja, Lida och Sandhamn med en kompis. Jag gör alltid såhär på somrarna"Lili: "Det är en bra sak att göra för barnfamiljer. Inga bilar. Man kan ha med matsäck, då blir det en billig semester."

Jonas Backlund och Robin Eriksson som driver handelsboden, vandrarhemmet och restaurangen på Gällnö

Robin: Min mormor hade handelsboden under många år och jag var alltid här på somrarna när jag var liten. Det är inte mycket som har förändrats sedan jag var barn, det är fortfarande en ganska lugn ö med ett levande jordbruk.

Jonas: För tolv år sedan ringde Robin mig och frågade om vi skulle driva handelsboden tillsammans. Vi hade jobbat tillsammans i krogbranschen och pratat om att starta något eget. Det har gått bra. Förra året försvann nästan alla dagsbesökare på grund av restriktionerna, men de som har hus och båtar häromkring har varit här desto mer. 2020 var vårt bästa år.