Monica Bergmark, 59, Upplands Bro och Eliana Da Silva, 53, Midsommarkransen (BILDEN OVAN).

Eliana:– Det finns för lite kärlek. Min gudmor i Brasilien är 80 år och bor ett generationsboende på höjden, där umgås man och tar hand om varandra.

Monica:– Här är det tvärtom. Ingen vll ha hand om sina äldre, de ses mest som som ett problem. Samma med barnen, man slänger in dem på dagis. Vi lever för oss själva, men det blir bara egoistiskt.

– Den som satsar på att bygga ett äldreboende för oss sextiotalister kommer att tjäna massor av pengar. Vi kommer aldrig att acceptera det som våra föräldrar har.

https://www.mitti.se/ettsthlm/reino-74-startade-eget-for-att-utmana-alderismen/repvbb!bBRVrDDY8vvAKgHeAVt7Yw/

Imran Mir, 54, Sollentuna:

– Jag tror att de äldre får oftast den hjälp de behöver. Men jag tycker synd om dem som bor ensamma utan att någon hälsar på dem. I mitt land håller man ihop på ett annat sätt.

– Jag tänker också att de gamla som har byggt upp det här landet med hårt arbete utan att få ut så mycket. Jag förstår att de blir sura när de ser hur andra får ut så mycket bidrag.

Lilianne Blomquist, 71, Edsberg:

– Äldreomsorgen är under all kritik och tandvården kostar en förmögenhet. Men själv ska jag inte klaga. Med min elskoter kommer jag dit jag vill utan att be någon om lov.

– Jag har varit ute och åkt varenda dag under hela coronan. Alla gamlingar borde ha en sån. Men då kör de väl ihjäl varandra, haha.

Nils Knutsson, 78, Sollentuna:

– Det är jättebra. Jag tycker inte att det finns någon åldersdiskriminering. Jag jobbade till jag var 76, med IT. Och de tjatade på mig att förlänga ännu mer. Det var väl för att jag är så trevlig!

– Och jag tycker inte att det är särskilt åldersuppdelat. Jag har barn och barnbarn och vi träffas över generationsgränserna.

– Om jag känner mig för gammal för något? Nej. Kanske för att gå på diskotek, den tiden är förbi, haha.

Afsaneh Salehi, 47, Sollentuna:

– Jag tycker nog att Sverige är ett bra land för äldre, man använder deras erfarenhet och värderar dem.

– Men jag hör jag ganska ofta från pensionärer att deras pengar räcker inte till. Det är ändå de som har byggt upp välfärden. Allt vi har är tack vara dem. De måste få betalt för det.

– Under pandemin har de äldre också drabbats hårt och jag tror att det har med privatiseringarna att göra. Jag är emot all privatisering av äldreomsorgen.

Daddymam Yobe, 58, Husby:

– Sverige är ett bra land med mycket möjligheter, särskilt för äldre. Jag blev själv sjuk för tre år sedan, fick både stroke och hjärtinfarkt. Och den vård jag fick hade bara presidenten fått i mitt land. Jag tackar Gud för att jag bor i Sverige.

– Men pensionärerna får inte tillräckligt med pengar. Vem var det som byggde Sverige? Regeringen måste hjälpa dem mer. De måste ha råd att gå ut och träffa kompisar så att de inte blir deprimerade.