Hur länge håller ett samlag på? Varför kliar det på snoppen? Dessa bland många andra frågor om samliv och andra ungdomsfrågor får en egen plattform.

Tillsammans med Ungt fokus startar några ungdomarna i Danderyd en egen podcast: ”Det du inte vågar fråga din mamma”.

Hilda Lydahl, 18, från Danderyds gymnasium, är programledare i podden.

– Vi pratar om det som många tycker kan vara jobbigt att ta upp. Tabubelagda saker, eller annat som du inte vågar ta upp med vuxna.

Helt enkelt om hur det är att vara ung.

– Tanken är att du ska kunna känna; ”Okej, den här frågan eller ämnet är inte så stor grej som jag först trodde”. Förutom att vi skojar och har roligt i podden vill vi avdramatisera känslan som många känner kring vissa frågor i högstadiet och gymnasiet, säger hon.

Ungdomsgäster i podden

Idén kom till redan i somras.

Ungdomskoordinatorn Moe Lahmar och kulturproducenten Olov Häggmark, som representerar det vuxna perspektivet bakom podden, började då fila på idén tillsammans med Hilda Lydahl. Tekniken och kunskapen att göra en podd fanns där.

Men vad vill ungdomarna helst lyssna på?

För att få svar på det skickades en enkät ut till Danderyds gymnasiums cirka 1500 elever. De vanligaste svaren var frågor om kärlek, relationer, sex, alkohol och droger.

Och hur det är att vara ungdom i Danderyd.

Victor Wiklund, 14, och Ludvig Kais, 14, från Fribergaskolan gästar avsnitt fyra. Ett tema i deras avsnitt är att våga säga vad man känner.

– För oss var det viktigt att prata om att man inte behöver vara rädd för att säga vad man känner. Till exempel vid samlag, att man kanske inte känner att man vågar fortsätta, säger Victor Wiklund.

– Ja, precis. Att det okej att alltid våga säga nej. Om någon känner att nej, nu vill jag sluta. Då går det alltid att göra det, säger Ludvig Kais.

Hilda Lydahl tar upp ett exempel från ett annat avsnitt.

– Då pratar jag om hur är det att ta studenten. Vad man kan förvänta sig nu under pandemin. Och så pratar jag om att många känner framtidsångest nu, säger hon.

Kunskap och underhållning

Olov Häggmark och Moe Lahmar berättar att det har varit viktigt att få med kunskap mellan skratten. Ett avsnitt gästas bland annat av Ungdomsmottagningen.

– Många ungdomar har sina förebilder idag på sociala medier, och därför vill vi nå ut i samma kanaler. Podden ska vara underhållande, men även en plats som är pedagogisk, säger Moe Lahmar.

Olov Häggmark är också programledare i podden.

– Det är en lyx med djupen i svaren som vi får. Att kunna prata om kärlek, sex med alla möjliga frågor, så har vi en kurator här som kan svara på det. Det har verkligen varit intressanta samtal.

Hilda, Victor och Ludvig tycker att vuxna och ungdomar borde snacka mer om svåra ämnen.

Varför kan det vara svårt att prata om exempelvis sex?

– En sak kan vara att vuxna ser på en som gullig, och som ett barn. Det kan vara svårt att ta steget att börja prata, både för oss ungdomar och vuxna, säger Ludvig Kais.