FÖRSIKTIGT HOPPFULL. Anette Schilde och Henrik Ekelund på At Kungsholmen ser framemot lättade restriktioner , och fler spelningar. Foto: Pekka Pääkkö

De öppnade krogar – mitt i pandemin

Pandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen. Men på Kungsholmen har ändå flera ställen öppnat. Vi dök ner bland grytorna för att stämma av läget och känslan inför framtiden – och hittade framtidstro, en stängd lokal och ett nytt koncept.

  • Publicerad 19:18, 7 jun 2021

At Kungsholmen

På Hantverkargatan 71 tog Anette Schilde, hennes man Carl Fredrik Schilde och Henrik Ekelund över lokalen efter att Eriks Basar gick under i april förra året. Öppningen av At Kungsholmen skedde i september.

Tomma lokaler på Kungsholmens paradstråk

– Då såg läget ändå ganska bra ut och vi fick bra respons. Sedan i november blev det mer allvarligt. Sedan dess har det varit ganska stilla, men vi har ändå överlevt, säger Anette Schilde.

Anledningarna till att de klarat sig trots nyöppningen är flera tror de. Bland annat har de haft tid att skapa relationer, laborera med menyn och så kände många redan till dem då de tidigare drev Petit France.

Krögare besviken över statens uteblivna stöd

Dessutom har de ändrat så att de bara kör drop in i stället för bordsbokningar, eftersom det har varit många avhopp med kort varsel.

Hur ser ni på framtiden, nu när restriktionerna lättar?

– Det ska bli kul att inte behöva skicka hem folk så tidigt. Men vi har stor ödmjukhet. Efter att ha varit med om pandemin så kan man inte säga något om framtiden. Jag är positiv, men lite försiktig, säger Anette.

De ska fortsätta att satsa på musik med etablerade artister. Johan Kinde spelar nu i veckan och John Lundvik den 22 juni. Fler är på gång.

– Vi för samtal med Carola, och Plura har vi bestämt med. Men vi har inga avtal helt klara än, säger Henrik Ekelund.

STÄNGT. Bankomat Hornsberg är fortfarande tillfälligt stängd. Foto: Per Brandt

NYTT KONCEPT. Taperian har bytt namn och koncept till Le Rustique med fransk-libanesisk mat. Gabriel Chamun driver restaurangen med sin pappa. Foto: Per Brandt

Bankomat Hornsberg

I februari öppnade Bankomat Hornsberg vid Hornsbergs strand, men efter bara några månader tvingades man stänga tillfälligt på grund av pandemin.

Än så länge håller de fortfarande stängt, men de är inställda på att öppna igen.

– Det är vi. Men när vi öppnar vill vi köra på riktigt och leverera på den nivån. Någon gång under sommaren hoppas vi öppna om restriktionerna förändras, säger Joakim Wiklander, vd för Bankomatgruppen.

Le Rustique

En bit bort, i korsningen Franzéngatan/Lindhagensgatan har en tapaskrog precis stöpts om till en fransk-libanesisk restaurang. Men ägarna är desamma. Enligt Gabriel Chamun, som driver restaurangen tillsammans med sin pappa, beror konceptbytet inte på pandemin utan att de vill tillbaka till sina rötter. Namnbytet till Le Rustique skvallrar om den nya inriktningen.

– Vi vill tillbaka till libanesisk mat men med en fransk touch. Det har tagit mycket tid att prova för att hitta rätt, men nu har det blivit det ultimata. Sedan kommer det vara franska viner och champagne och så vidare, säger Gabriel.

– Vi kommer att jobba mycket på vår atmosfär och miljö. Tanken är att lyfta fram vår kultur så att alla kan känna av den riktiga libanesiska kulturen.

LA GIRAFE. Thomas Dahlstedt och Pontus Frithiof vid öppningen. Foto: Pressbild

HOPPFULL. Jennie Pihl på Krubb gläds åt de lättade restriktionerna. Foto: Privat

La Girafe

Pontus Frithiof slog upp portarna till sin nya krog, La Girafe, på Fleminggatan 39, i september förra året. Här serveras mat med rötter från Frankrikes alla hörn.

Enligt Pontus var första tiden en succé men sedan kom nästa pandemivåg i november, då försvann halva kvällssittningen.

– Men vi tror på konceptet och ser fram emot en bra nytändning efter sommaren, säger han.

Under perioden har de haft öppet men justerat öppettider. Nu blickar han framåt, och ska dessutom öppna ytterligare en restaurang, La Tour, högst upp i DN-skrapan i augusti.

– Vi är nog optimistiskt lagda generellt, och tror på framtiden. Att vänta och avvakta är inte min grej, vi satsar. Tiden får utvisa om vi gör rätt.

Krubb

På Pontonjärgatan öppnade Krubb och fick ”en flygande sommarstart” innan tredje vågen, berättar Jennie Pihl, restaurangchef på Krubb och grannkrogen Tapas 28. De fick bland annat stänga två dagar i veckan för att överleva.

– Vi har fått utveckla vår take away och jobba på det sättet för att matcha inkomster och utgifter. Och vi står kvar fortfarande, säger Jennie Pihl.

Mitt i allt drog de även igång en satsning på stand up-kvällar, vilket fick stoppas när de hårdare restriktionerna kom. Men planen är att ta upp den bollen i höst.

Med lättade restriktioner ser Jennie Pihl positivt på framtiden. De har även kunnat rekrytera tillbaka personal.

Har ni fått bra stöd under pandemin?

– Det statliga stödet har varit obefintligt, men grannarna har dragit ett stort strå till stacken. Vi har fått så mycket kärlek och alla är så glada.