ETTABILD: Ing-Britt Ljungström och Anita Höglund, bakom dom går Rudi Kutscher och Sören Renvall Foto: Mikael Andersson

De har gått längre än till Mecka

Först passerade de Rom. Sedan Jerusalem och Mecka. Pandemin har bromsat in mycket, men kyrkans promenadgrupp har fått fart. – Det här gör att jag kommer ut och träffar folk, säger Hässelbybon Ing-Britt Ljungström.

  • Publicerad 12:05, 1 apr 2021

Blir 8 000 steg.

Nu är de inte ute på någon interkontinental vandring. Men diakoniassistenten Krister Berg har plockat fram räknedosan och fått fram hur lång sträcka Hässelbyborna avverkat tillsammans efter att vandringarna drog igång förra våren.

– I augusti hade vi vandrat till Rom. Sedan hamnade vi i Jerusalem och nu är vi nere i Mecka, säger Krister Berg.

Ger sällskap

Just nu är det tisdagar och torsdagar som gäller för vandringsgruppen som utgår från Hässelby strands kyrka. Någon vandring med religiösa förtecken är det inte trots att Krister Berg nämner pilgrimsorter.

I stället har det blivit ett sätt för kyrkan att hjälpa till att bryta den isolering många känner under rådande pandemi.

Krister Berg, diakonisassistent i Hässelby församling. Foto: Mikael Andersson

Solsken i blick. Anita Höglund har tagit tätpositionen, följd av Ing-Britt Ljungström och Rudi Kutscher under vandringen som närmar sig Melonparken i Hässelby. På vägen tar de lite paus. "Vi är väl ute i en och en halv timme" säger Anita Höglund. Foto: Mikael Andersson

Alla som Mitt i talar med under vandringen är ensamstående. En del sedan länge. För Rudi Kutscher är det inte mer än ett halvår sedan hans fru gick bort.

– Vi hade bott ihop i 25 år. Det har varit jobbigt, säger Rudi som är före detta elitseriespelare i hockey och som ser promenaderna som en chans till både motion och sällskap.

Skog och slott

Trots livets bräcklighet är det ett ganska muntert gäng som rör sig genom Hässelbys natur och bebyggelse. Vädret är strålande när Mitt i följer med. Och flera är dessutom på väg att få sina andra vaccindoser.

På väg. En liten tapper skara passerar Strandliden. Den här gången deltog fem personer. Foto: Mikael Andersson

Sällskapet passerar bland annat Hässelby strandbad och Melonparken. Andra gånger går de genom Grimstaskogen och förbi Hässelby slott.

– Det blir 8 000 steg eller 6-7 kilometer, säger Ing-Britt Ljungström.

Det talas om både tv, väder, corona, historia och byggen som är på gång under färden. Ämnena avlöser varandra. Någon skojar och undrar hur de egentligen kan ha så mycket tala om.

Folk har fått en gemenskap

Diakonerna som tidigare varit med följer för tillfället inte med av smittskyddsskäl. Nu vandrar en del av Hässelbyborna själva på egen hand. Som flest har det varit över tjugo personer.

För kyrkan är det en enkel verksamhet att anordna.

– Men som ger så fantastiskt mycket. Jag har sett en otrolig utveckling hos många. En del som haft det jobbigt har sökt gemenskap och så har det fungerat jättebra, säger Krister Berg.

Alla är välkomna

Alla är välkomna att delta under promenaderna som anordnas av Hässelby strands kyrka.

För tillfället är det promenader på tisdagar och torsdagar klockan 10.00.

Utgångspunkten är utanför Hässelby strands kyrka.

För tillfället deltar inte kyrkans diakoni i vandringen. De räknar med att vara tillbaka någon gång i april. Då siktar kyrkan på att anordna vandring fler dagar i veckan.

Visa merVisa mindre