Stjärnor lyser i fönstren och julstämningen känns direkt när man öppnar dörren. I korsningen Bergsgatan/Pipersgatan har Wilmers kaffebar funnits i 10 år. Snudd på lika länge har de välkomnat gäster även på julafton, något som varit viktigt för ägaren Malin Eliasson.

https://www.mitti.se/nyheter/film-har-glider-ett-flytande-luciatag-pa-riddarfjarden/repulm!nfUwBC36xiHcB0uoQMf5A/

– Jag vill att folk ska veta att vi alltid har öppet, jag älskar själv såna ställen. Tanken från början var att hålla öppet för de som kanske inte har någon att gå till, att de ska få lite julkänsla och prata med någon. Jag försöker prata som mycket jag kan med alla gäster, säger hon.

Men det är även familjer och par brukar besöka kaféet som en uppstart på julaftonen, och det är blandat med både stammisar och såna som hittar dit för första gången, berättar Malin. Det är en speciell stämning tycker hon.

– Det blir väldigt stämningsfullt. På nyårsdagen vill exempelvis de flesta ha grillade mackor och cola, ha ha. Men på julafton blir det extra mysigt, trevligt och vördnadsfullt på något sätt.

Förra året höll de stängt på grund av pandemin. Men i år är planen att hålla öppet mellan 9-13. Ungefär.

– De flesta vill besöka oss under förmiddagen och sedan vill jag också hem till familjen. Men det här är mitt andra hem, jag kan inget annat, och jag vet att det är många som är ensamma och som uppskattar det.

På Kungsholmen finns det fler ställen som håller öppet på dopparedagen. Ett längre stenkast bort, vid Fleminggatan 45 öppnade restaurang Eker för bara några veckor sedan – och de håller öppet under julhelgen och nyårsafton.

För dem handlar det både om att finnas där som en mötesplats för de som kanske inte träffar så många andra under julen men också som en plats för de som vill runda av kvällen julmiddagarna på lokal.

– Vi har tänkt på båda de aspekterna. Det är inte så många ställen här som har öppet så vi vill testa att ha julöppet och se om det finns en efterfrågan. Vi hoppas det kan medföra en bra stämning för folk som kommer hit, säger Ömer Eker som driver restaurangen.

Inriktningen är en bistro och pub med smårätter och kalla rättar samt olika plankor till varmrätt. Än så länge. Menyn ska utvecklas – och förhoppningsvis även jultillställningen som de hoppas kan bli tradition.

– Nu blev det lite för ont om tid, men går det bra hoppas vi ha öppet även nästa år och framtida jular och kanske bjuda gäster på lite mat och liknande, säger Ömer Eker.