Fotboll på schemat. Mansoor Dawlat och Tom Ageman är två av eleverna på G2-VTGs nya idrottsprofil, inriktning fotboll. I bakgrunden syns Sharre Abdi Hassan och tränaren Hannes Grönblad. Foto: Pekka Pääkkö

De gör det de tycker är roligast - på skoltid

Nu har Värmdös nya idrottsgymnasium startat, med tre olika profiler och träning på schemat. Mitt i hängde med på en träning med hockeyn och fotbollen.

  • Publicerad 15:19, 10 sep 2021

För några veckor sedan drog Värmdös nya idrottsprofiler på gymnasiet igång. Det är Gustavsbergs gymnasium, G2, och Värmdö tekniska gymnasium, VTG, som tillsammans startat kommunens första idrottsgymnasium, med fler olika idrotter att välja på. Sedan tidigare finns Mälardalens ridgymnasium i Gustavsberg.

De erbjuder tre olika inriktningar där eleverna får utöva sin sport på skoltid: Fotboll, ishockey och puckelpist. Eleverna har två schemalagda träningspass i veckan. Mitt i kikade in på en träning i Ekvallens ishall.

– Det är kul! Och lyx att kunna gå en hockeyinriktning så nära hemmet, säger William Ilvonen som går hockeyprofilen.

– Man får en chans att bli bättre, träna ännu mer, det är det man vill, tillägger klasskompisen Oliver Ahlén.

Jobba med detaljer

I år har 13 elever tagits in till hockeyn, 15 till fotbollen och två elever till puckelpistprofilen. Och klart är att alla verkar nöjda med upplägget.

– Det här är fantastiskt! Man kan nöta in sådant som man inte hinner på de vanliga träningarna, säger Henrik Nordlund, som tränar ishockeyeleverna.

Gemensamt för alla idrottselever är att de också tränar sin sport på fritiden, många av dem minst ett pass om dagen utanför skoltid. Skolträningen ger dem möjlighet att öva extra på sådant de vill bli bättre på, förklarar flera av dem.

– Vi kan till exempel öva taktik och teknik, jobba med detaljer, och ta fram spetsegenskaper hos var och en, säger Hannes Grönblad, som tränar fotbollseleverna på Farstaborgs IP.

Idrottseleverna bor i Värmdö och Nacka och tränarna kommer från lokala föreningar - Värmdö hockey och Värmdö freestyle MT - och från Djurgårdens IF när det gäller fotbollen.

De extra träningstimmarna på schemat ökar motivationen på andra lektioner, man orkar plugga bättre, enligt de elever Mitt i träffar.

– Ja, jag har redan märkt det. Det hjälper mycket, man har mer energi att hänga med, att fokusera, säger Mansoor Dawlat som är med på fotbollsprofilen.

"Skola och idrott hör ihop"

Det var Värmdö hockey som först kläckte idén med ett samarbete mellan föreningen och skolan, något som rektor på G2, Christian Eklöv Hagman, hakade på.

– Samtidigt har jag sett så mycket engagemang och eldsjälar här ute, och bra anläggningar, och tänkt: Varför ska vi inte kunna göra det här i vår kommun? Värmdöungdomarna ska inte behöva åka härifrån för att kunna utöva sin sport på skoltid, säger han.

Det behövs mer rörelse bland barn och unga och skola och idrott hör ihop, menar Christian Eklöv Hagman.

– Det här gynnar eleverna, hela skolan och Värmdösamhället i stort. Vi har redan märkt det på skolan. De här idrottseleverna är så taggade, de brinner för sin sport och det blir en positiv energi i korridorerna också.

Christian Eklöv Hagman ser framför sig att G2 så småningom kommer att ha en utpräglad idrottsprofil, med många olika sporter och inriktningar att välja.

– Jag vill ha en bredd och det finns plats på skolan för fler elever. Så alla föreningar som är intresserade av ett samarbete kan ringa mig, säger han.

Närmast på gång till nästa år är profilerna gymnastik och e-sport.

Is på schemat. William Ilvonen är en av eleverna på G2-VTGs nya idrottsprofil, inriktning ishockey. Här med tränaren Henrik Nordlund. Foto: Pekka Pääkkö

Is på schemat. Oliver Ahlén är en av eleverna på G2-VTGs nya idrottsprofil, inriktning ishockey. Här med tränaren Pär Ericson. Foto: Pekka Pääkkö

Tid på is. Elevernas huvudtränare i ishockey heter Henrik Nordlund. Foto: Pekka Pääkkö

Nöjd. Christian Eklöv Hagman, rektor på Gustavsbergs gymnasium, G2, hoppas på fler idrottsinriktningar på skolan framöver. Foto: Pekka Pääkkö

Värmdös nya idrottsprogram

Idrottsinriktningarna är ett samarbete mellan Värmdö tekniska gymnasium, VTG, och Gustavsbergs gymnasium. Eleverna kommer från båda skolorna och profilerna är:

- Fotboll, cirka 15 elever per år

- Ishockey, cirka 13 elever per år

- Puckelpist, beror på intresset, i år är det två elever

Eleverna väljer ett teoretiskt program i botten där de läser de vanliga ämnena. Årets idrottselever går naturprogrammet, samhällsprogrammet och barn- och fritid. Det går även bra att välja yrkesprogram ihop med idrottsprofilen.

Visa merVisa mindre