ISKUL. Felix och Philip, 6 år. tycker det är toppen att åka skridskor på nya banan i Bollstanäs. Foto: Helena Törnkvist

De fixade is till åksugna i Bollstanäs

En skridskosugen 6-åring – men ingenstans att åka. Då tog Helena och Patrik isen, förlåt saken, i egna händer och väckte liv i den gamla isbanan i Bollstanäs.

  • Publicerad 06:15, 23 jan 2022

Banan har redan blivit jättepopulär.

Förra året la sig aldrig isen på Norrviken. Då fick Bollstanäsborna Helena och Patrik, med skridskosugne sonen Philip, en idé. Varför inte väcka liv i den gamla isbanan vid Lövmovägen/Björnbärsvägen?

– Många som bor på Lövmovägen är 50–60 plus. När deras barn var små spolade de is på grusplanen, men när barnen blev större fanns inte behovet längre, säger Helena Törnkvist, som själv växte upp i Fresta.

Men den brandpost som vattnet togs ifrån för 20 år sedan fick inte längre användas. Nya regler hade tillkommit, bland annat för att inte bakterier ska komma in i vattnet.

– Då tog vi kontakt med med kommunen för att få en ny vattenpost. Vi visste att det fanns ombyggda brandposter på Sjukyrkoberget och i Fresta.

De fick besked om att det skulle gå att ordna, och tillsammans med Mats Grufman på kommunen gjordes en plan upp. Till hösten fanns pengar kvar i budgeten och i november grävdes och installerades en ny vattenpost och nya rör.

– Patrik träffade Mats Grufman från kultur- och fritidskontoret och fick lära sig hur man öppnar ventiler och sätter på slangar. Sedan var det bara att vänta på kylan, säger Helena.

Premiäråk på julafton

Och kallt blev det lagom till julveckan. För att lägga en bra grund spolade Patrik tre gånger om dagen i fem dagar – och på själva julafton blev det premiäråk.

– Banan har redan blivit jättepopulär. Annars är det vanliga att man åker nere på Norrviken, men det här är mycket mer lättillgängligt för alla barn och ungdomar i området. Inga isdubbar behövs, du kan gå ut spontant.

Plusgraderna över nyår ställde till det lite, men till trettonhelgen var banan spolad igen.

– Det är jättemycket folk som har åkt, även ungdomarna har lämnat sina tv-spel. Det här är vårt bidrag till att barn kommer ut och rör på sig.

Israka har de fått låna av Råbäckens förskola. Tillsammans med andra engagerade föräldrar så hjälps de åt att skotta, skrapa och spola isbanan vilket skapar en sammanhållning i området. 

– Vi har en Facebookgrupp där man kan hålla koll. Nu hoppas vi säsongen håller åtminstone till sportlovet. Allt beror på hur kallt det blir.

Isbanan

En isbana spolas kontinuerligt på fotbollsgrusplanen vid Lövmovägen/Björnbärsvägen i Bollstanäs.

Belysning finns på kvällstid.

I den öppna facebookgruppen "Isbanan på Lövmovägen/Björnbärsvägen" finns information om bland annat aktuell status på isen.

En insamling har gjort att man kunnat köpa in balansstöd, kabeltrummor och virke som man spikat ihop "två rejäla bänkar" av.

Visa merVisa mindre