De fiskar upp skrot från bottnarna med magneter

Glöm gammelgäddor. När ”Magnetkungarna” fiskar är det istället elsparkcyklar, cyklar, metallskrot och en och annan revolver som nappar. Nu hoppas de få med sig fler.

  • Publicerad 16:30, 29 jan 2021

– Det är verkar vara en riktig soptipp, tyvärr.

Peter Johansson blickar ut över vattnet vid Kungsbron, nedanför Tekniska Nämndhuset. Intill honom finns ett berg av främst gamla cyklar och annat skrot. Helgens skörd. Allt uppdraget från botten av honom och parhästen Jörgen Hallberg på en sträcka av ungefär 50 meter – med hjälp av magneter.

Rensar Mälaren från skräp – nu är Fredrik Min lokala hjälte

Peter Johansson testade att magnetfiska i höstas vid badplatser kring Örnsberg, där han bor, och fastnade direkt efter att ha dragit upp mängder med skrot.

Någon månad senare uppmuntrade han sin jobbkollega, de båda jobbar med förhandlingar inom arbetsrätt, Jörgen Hallberg, som är sportfiskare, att testa det annorlunda fisket. Och han nappade med en gång.

Sedan dess har de magnetfiskat på olika platser i staden som Trekanten, Örnsberg och Årstadal, men mycket i innerstan kring Karlbergskanalen, Kungsbron, Nybrokajen, Tanto, Hornsberg och Kungsbron. Cirka 30 timmar i veckan lägger de på fisket, enligt duon.

Rena Mälaren fick draghjälp av Greta Thunberg

Ofta med många glada tillrop från nyfikna förbipasserande.

– Det är många som är jättenyfikna, som stannar och säger ”vilka miljöhjältar”. Det är lite roligt. Det är ett tacksamt arbete att hålla på med, säger Peter Johansson.

MANGETFISKARE. Peter Johansson till vänster, och Jörgen Hallberg visar upp ett av "fynden", en rostig Monark. Foto: Pekka Pääkkö

KRAFTULLT FISKE. Magneterna som duon använder kan lyfta 1 100 kilo berättar de. Foto: Pekka Pääkkö

Magneterna de använder kan lyfta 1 100 kilo, och de använder även krokar ibland. Bland de tyngsta fynden finns en kardanaxel och ett stort stockankare, och till de mest udda hör en 50-60 år gammal rostig revolver, som lämnandes till polisen, och ett hjul från 1700-talet.

Det mesta som dras upp hamnar dock på skroten. De anmäler sina fyndplatser via stadens tyck till-app för bortforsling vilket görs. Men enligt duon får de sällan någon återkoppling och de tycker staden borde göra mer.

– Det hade ju varit tacksamt att få någon respons från staden, säger Jörgen Hallberg.

– Vi gör det för miljön. I Stockholm är vi duktiga på att hålla rent på land, men i våra vatten händer inget från staden. Det är bara privata initiativ. Jag förstår inte till exempel varför inte Stockholm kan ha en båt med magnet som de har i Amsterdam?, säger Peter Johansson.

De har inlett kontakter med ett elsparkcykelbolag och framöver tänker de uppvakta politiker. Dessutom hoppas de få fler på kroken för magnetfisket. De har startat en swishkampanj via deras instagramkonto @magnetkungarna där planen är att köpa in fler magneter så folk kan komma och testa.

– Det är en bra pandemiaktivitet också. Man är ute, man rör på sig och kan hålla avstånd, säger Jörgen Hallberg.

– Vi hoppas det kan bli en folkrörelse, då skulle vi kunna täcka stora sträckor varje gång. Det är även något som funkar för hela familjen. Min son Matheo är 9 år och är med ibland och magnetfiskar, säger Peter Johansson.

SKROT. Mängder av cyklar, ofta i delar, har dragits upp från bottnarna. Foto: Pekka Pääkkö

SLUTRINGT. Ett och annat ovanligt fynd görs också, som en gammal Nokia. Foto: Pekka Pääkkö