I lördags var Magnetkungarna, som består av Jörgen Hallberg, Peter Johansson och hans son Matheo, på plats vid Sankt Eriksbron med några till för att dra upp allehanda bråte från botten.

Men efter en stund fick allt avbrytas då Peter drog upp vad de då misstänkte var en skarpladdad handgranat.

https://www.mitti.se/nyheter/de-fiskar-upp-skrot-fran-bottnarna-med-magneter/repuaz!ZVo8kCJC@U7ejXHuFZe5bw/

De ringde polisen som kom och spärrade av platsen. Senare kom även bombgruppen för att föra iväg det misstänkta föremålet, därefter kunde avspärrningarna hävas.

Nu bekräftar polisen att det var en handgranat från 1945.

– Det är läskigt. När de är så rostiga så kan de vara väldigt instabila, och så har man en magnet med en lyftkraft på 1 400 kilo som kan utlösa den. Men jag inspekterade den och förstod att det var en handgranat. Vi lade den på gräset vid kajen och sa åt alla som var där att gå ifrån sedan kom polisen, säger Peter Johansson.

Det är inte första gången de får upp explosiva föremål. För några månader fick upp en större granat från andra världskriget. I helgen fick de även upp ammunition.

Men fynden avskräckte inte Magnetkungarna från att fortsätta fiska på samma ställe efter att avspärrningarna hävdes.

– Vi ska tillbaka till samma ställe nästa gång. Det är alltid en stor risk när man gör sådana fynd eftersom de kan vara instabila på grund av rostning, men polisen sa att det är bra att de kommer upp. Annars kan de eventuellt virvla upp och sprängas mot båtar, det går ju båttrafik där i kanalen. Så det är bra att de kommer upp under mer kontrollerade former.