På toppen. Redan 2015 presenterades den här bilden av hur stugan skulle se ut. Foto: Arlert arkitektkontor

Därför stoppades toppstugan i Hammarbybacken

Redan 2016 såg det ut att vara klart: Hammarbybacken skulle få en toppstuga med restaurang och stans häftigaste utsikt. Fem år senare är stugan inte ens påbörjad. Mitt i Söderort reder ut vad som har hänt.

  • Publicerad 15:51, 24 feb 2021

360 kvadratmeter med restaurang och spektakulär utsikt. Det var visionen när detaljplanen för en toppstuga på Hammarbybacken godkändes 2016.

– Det blir en klassisk toppstuga med trädäck åt båda hållen och utsikt över både det vackra söderort och innerstan, sa dåvarande borgarrådet Roger Mogert (S) i Mitt i.

Nu skriver vi 2021 och än syns inte röken av någon stuga. Vad hände egentligen?

Mitt i ringer upp Kent Isaksson, företagare i byggbranschen. Tillsammans med krögaren Daniel Karlström beviljades han bygglov för stugan våren 2017.

– Vi har haft oflyt. Både vi och politikerna tyckte att det här var en bra idé och Skistar var också med på det. Men så dök det upp ett annat projekt som gjorde att vi inte fick sätta igång, säger han.

Byggherre. Kent Isaksson har velat bygga toppstugan i fem år men får fortsätta vänta. Foto: Privat

Reningsverk och OS-planer

Det som kom i vägen var en osannolik kombination: en utbyggnad av ett reningsverk och Stockholms vilda OS-planer.

Genom att höja Hammarbybacken skulle det gå att arrangera flera OS-grenar där, var tanken. Idén var att ta sprängmassor från Stockholm Vatten och Avfalls reningsprojekt i Hammarbybackens innandömen, och bygga på toppen med några meter.

Men då kunde det ju inte stå ett hus däruppe. Alltså fick toppstugan vänta.

”Det har varit en gemensam bedömning mellan Stockholms idrottsförvaltning, Stockholm Vatten och SkiStar”, skriver Petra Hallebrant, PR och kommunikationsansvarig på Skistar, i ett mejl.

Höjning inte längre aktuell

Men av OS blev som bekant ingenting. Diskussionen om att höja backen med hjälp av bergmassor är död och begraven. Det bekräftar både Stockholm Vatten och Avfall och idrottsförvaltningen för Mitt i.

Ändå har Kent Isaksson och kompani fått fortsätta vänta – så länge att bygglovet för toppstugan har gått ut.

– Ska man lägga massor på toppen av backen, då förstår jag att det inte kan stå ett hus där. Men ska man inte göra det, vad finns det då som hindrar, säger han frågande.

Skidbacke och reningsverk

Hammarbybacken ägs av Stockholms stad och förvaltas av idrottsförvaltningen.

Marken arrenderas av företaget Skistar som driver skidanläggningen.

Insprängd i berget under backen ligger Henriksdalsverkets Sickla-anläggning, som Stockholm Vatten och Avfall bygger ut och moderniserar.

Utbyggnaden av reningsverket är ett stort projekt som väntas vara klart först 2026.

Visa merVisa mindre

Ger inte upp

I väntan på klara besked har Kent Isaksson och Daniel Karlström nu lämnat in en ny bygglovsansökan.

– Vi är redo att bygga bara vi får klartecken, säger han.

När Mitt i frågar Skistar och idrottsförvaltningen vad som stoppar en toppstuga i dagsläget, får vi delvis olika svar. Skistar hänvisar fortfarande till utbyggnaden av reningsverket, som inte är klar.

”Så länge det pågår är det inte lämpligt att dra igång ett fastighetsbygge uppe på berget. Men det skulle absolut bli ett väldigt tillskott i Hammarbybacken, och som utflyktsmål i Stockholm. Så vi hoppas på det i framtiden", skriver Petra Hallebrant.

Hemliga planer

Enligt idrottsförvaltningen finns andra, än så länge hemliga, utvecklingsplaner för Hammarbybacken.

”Toppstugan finns som en av flera frågor i tankar om hur backen kan utvecklas, vilket kommer att diskuteras med Skistar i hyfsad närtid. Arbetet som Stockholm Vatten och Avfall genomför har påverkat både tempo och vad som är möjligt att göra”, skriver Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen.