Berättar. Nu berättar en av de nära 500 värnpliktiga som skickades hem från Ledningsregementet om kränkande behandling i tjänsten. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Därför skickades soldaterna hem

För lite mat. Kränkande behandling. Nu pratar en av soldaterna på ledningsregementet ut om vad som låg bakom att nära 500 soldater skickades hem.

  • Publicerad 13:56, 15 dec 2021

500 rekryter skickades hem i förtid efter kritik mot befäl.

Mitt i Enköping har talat med en av dem.

Den värnpliktige redogör också för händelser kopplade till måltider. Vid ett tillfälle ska värnpliktiga ha fått två minuter på sig att äta upp en så kallad "rödpåse" med frystorkad mat medan deras kamrater gjorde armhävningar.

– Några spydde av detta, eftersom att pressa 600 kilokalorier på två minuter är ganska kämpigt. Men även fast dom spydde så blev dom tvingade att fortsätta äta, berättar rekryten.

Hen berättar vidare om det flera gånger skett att befäl beställt fel mängd mat. Vilket gjort att delar av en större pluton inte fått tillräckligt med mat i en veckas tid.

– Nu pratar jag inte om fält utan inne på regementet. Det är väldigt viktigt att vi får våra kalorier om dagarna eftersom försvaret ska bygga upp oss till den nivå vår befattning kräver utav oss, berättar den värnpliktige.

Det var i går, tisdag, som Mitt i Enköping rapporterade om att nära 500 värnpliktiga på Ledningsregementet skickades hem efter larm om kränkande behandling av rekryter på grundutbildningen.

– Vi har identifierat att det finns vissa beteenden inom grundutbildningen som varit problematiska, sa Therese Timpson kommunikationschef på Ledningsregementet.

Värnpliktiga hemskickade från Ledningsregementet

Varje år genomför Försvarsmakten en grundutbildningsenkät. Där får de värnpliktiga svara på frågor om hur de upplever sin värnpliktsutbildning.

I enkäten får grundutbildningen kritik för att man ökar belastningen för snabbt efter att de värnpliktiga ryckt in, vilket gjort att värnpliktiga skadat sig. Man har också upplevt att man har för kort tid på sig att äta och att man får sova för lite och inte har tid att gå på toaletten.

Therese Timpson, kommunikationschef på Ledningsregementet, vill inte kommentera de enskilda händelserna.

– Jag kan inte kommentera de enskilda händelserna som du beskriver. Men de händelser som kommit fram handlar om händelser på den här nivån, om jag uttrycker mig så, säger Therese Timpson och tillägger:

– Vi kommer att faktagranska varje fall. Vi kommer att höra båda sidor i varje enskild händelse. Sedan går vi vidare med varje enskilt fall.

Ledningsregementet bekräftar nu också att ett befäl är satt under utredning och har omplacerats under utredningstiden.

– Nu har vi lyft på locket. Vi tror inte att vi hört allting än. Det kan komma mer, säger Therese Timpson.

Den värnpliktige som Mitt i Enköping pratat med vittnar om flera händelser där befäl betett sig illa.

– Ett befäl hade blivit arg på sin pluton och frågat om de vill ha en "Hitler-Stalin löjtnant", berättar den värnpliktige.

Åkt hem. De värnpliktiga har åkt hem från Ledningsregementet på julledighet i förtid. Nu förklarar en av dem vad som hänt. Foto: Försvarsmakten

Trädgårdsdagen växer till sig

Nyheter Det kallas Enköpings största årligt åter­kommande evenemang – Trädgårdsdagen – som i år återuppstår från den digitala­ världen till att bli livs levande igen. Och kanske större och starkare än...fredag 20/5 11:24

Regionanställda ska hyllas med Maggio-konsert

Nyheter Många regionanställda har slitit hårt under pandemin. Nu ska de hyllas och tackas för sina insatser – med konsertbiljetter till Veronica Maggio och Eric Gadd.fredag 20/5 11:14