På lördag tänds 38 fönster på huset för att bilda ett hjärta. Färgen är orange. Syftet är att uppmärksamma Orange Day, internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Bakom hjärtat står Folksam och Unizon, ett riksförbund för 150 kvinno-, tjej- och ungdomsjourer.

– Mäns och killars våld mot kvinnor och flickor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Var tredje vecka dödas en kvinna av en man och var fjärde ung tjej uppger att hon utsatts för sexualbrott under 2022. Om du eller någon du känner är utsatt, det finns hjälp att få, säger Olga Persson, förbundsordförande på Unizon, i en kommentar.

Hjärtat lyser orange från lördag 25 november fram till 3 december, det vill säga första advent. Då slår färgen om till rött och den står tänd in i januari.

– Vi är inne i en mörk period just nu och då tänker jag inte bara på att det är november utan naturligtvis även på oroligheterna i vår omvärld. Det är också en tid då våldet mot kvinnor tenderar att öka. Därför känns det extra viktigt i år att vi tänder vårt hjärta på Folksamskrapan och försöker sprida ljus och kärlek i mörkret, säger Jens Wikström, chef Affärsområde Sak på Folksam, i en kommentar.

Kan du gissa hur många fönster som lyses upp?

Det började med några adventsljusstakar och slutade med 72 lampor i lika många fönster. Hjärtat i Folksamhuset är tänt för fjärde året i rad.

2018 tändes det första gången. Några medarbetare ställde ut adventsljusstakar i Folksamskrapans fönster. Tillsammans bildade de ett stort hjärta som spred ljus över Södermalm.

Sedan dess har det blivit lite av en tradition som vanligtvis drar till sig en hel del uppmärksamhet på sociala medier.

– Jag är väldigt glad över att vi på Folksam kan använda vårt huvudkontor till att lysa upp och sprida kärlek under en period när det allt som ofta är väldigt mörkt och kallt, säger Lena Strand, marknadschef Folksam, i en kommentar.

Hjärtat lyser fram till 7 januari.

Hjärtat i siffror

72 fönster (av totalt 4000) utgör själva hjärtat.

72 lampor lyser upp dem.

30 meter bred och 30 meter hög är installationen.

50 meter sladd används.

100% Magenta heter färgen.

Källa: Folksam