Det är över 50 år sedan den första pizzerian slog upp sina ugnsluckor i Stockholm, när Östergöks Pizzeria öppnade på Östermalm 1968.

Året efter startade Pizzeria Pino i Midsommarkransen. Till skillnad mot Östergök finns restaurangen kvar än i dag. Det är fortfarande samma adress och samma telefonnummer som gäller, vilket gör att Pino kallar sig för ”Stockholms första pizzeria”.

Precis som på de flesta pizzerior finns det en hel del knasiga namn på Pinos meny.

Restaurangchefen Mehmet Arslan hjälper oss förstå hur namnen kommit till.

Konstiga namn länge

– Vi har många kunder som beställer specialpizzor. Vi skapade till exempel ”La Polisen” (oxfilé, gorgonzola, champinjoner, tomat, paprika, bearnaisesås) eftersom poliser tyckte om den så mycket.

Enligt pizzabossen Mehmet Arslan har konstiga pizzanamn funnits på menyerna i över 20 år. Och det tillkommer hela tiden nya.

När nya pizzerior öppnar är det inte otänkbart att de sneglar på andra ställens menyer, lägger till några egna och efter ett tag blir det självklart att en Azteca är en mexikansk pizza med tacokrydda på.

– Vi har många veganska pizzor nu. Jag minns inte hur vi landade i namnen, men en heter Darth Vader och en annan heter Gullefjun.

– Vi har även en pizza som heter ”Läkaren”, som är till sjukvårdspersonal. En annan heter ”Isabella” efter en tjej som ofta gjorde en specialbeställning av en vegetarisk pizza.

Vad äter du själv för pizza?

– Jag kör en Acapulco (champinjoner, oxfile, lök, vitlök, tacosås, jalapeno, taxomix), men lägger till ägg och gorgonzola. Den har inget eget namn.

Polisen: ”Vad säger du?!”

”La Polisen” återfinns på många menyer runt om i stan. Men Sandra Tanase, som jobbar i yttre tjänst på Vällingbypolisen och är en rutinerad pizzaätare, har aldrig testat den.

– Men jag ska definitivt sprida ordet vidare, säger hon.

Samma svar får vi från Per Fahlström, som jobbat många år som polis i Stockholm.

– Vad säger du?! En pizza som heter "La Polisen"? Det hade jag inte en aning om. Jag brukar alltid beställa kebabpizza, men nu har jag tröttnat på den så det blir ofta någon med salami, säger han och intygar att han åtminstone har koll på sitt yrke när det kommer till koffein.

– Kaffe ska drickas svart, jag kör snutkaffe.