"Vad i helv**te var detta precis nyss över Abrahamsberg!?!???!"

Så skrev Patricia Assarson på Facebook när hon postade videon på ett flygplan som dundrade förbi vid 15.30-tiden i dag, onsdag. Och det var fler i Brommagruppen på Facebook som reagerade på det öronbedövande ljudet, som till och med hördes inomhus trots stängda fönster.

”Som en terminatorfilm” konstaterar en gruppmedlem.

Det hela är en militärövning som just nu pågår mellan Sverige och USA i landets mellersta och södra delar kopplat till Östersjökusten. Både marin-, flyg- och markförband deltar, och även delar av USA:s specialförband, där syftet är att träna i att snabbt kunna genomföra gemensamma insatser och operationer.

Amerikansk flygplanshelikopter

Bland annat har de amerikanska enheterna med sig CV-22 B Osprey, som är en kombination av ett flygplan och en helikopter. Det var den som hördes över Bromma på eftermiddagen.

– Det är en flygplanshelikopter som kan flyga snabbt som ett flygplan men också landa och starta på små ytor som en helikopter, vilket gör den väldigt passande för att transportera framförallt amerikanska specialförband, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Flygplanshelikoptern landade på Bromma flygplats för att släppa av bland annat försvarsminister Peter Hultqvist (S) som under dagen besökt delar av övningen.

Det amerikanska flygförbandet anlände till Sverige i oktober för att utbildas i nya miljöer.

– Sverige har en ganska komplex miljö, både i skärgården, men framförallt i luften i november då det är mörkt och ostadigt väder. Sedan i måndags har man haft tillämpande moment där man genomfört avancerade övningar, säger Therese Fagerstedt.

Militärövningen kommer att pågå till mitten av nästa vecka, och även om flygförbandets bas är Skaraborgs flygflottilj kan det mullra över Stockholm igen.

– Det är inte omöjligt att man ser och hör dem igen, säger Therese Fagerstedt.