Inne i Stolpaskogen kan man se förändringarna. I långa rader ligger stammarna, precis intill motionsspåret där många Täbybor promenerar eller springer. Nedhuggningen är första steget i det så kallade Kavaprojektet som ska pågå till och med 2026.

– Det här är ett förberedande arbete som vi gör inför ett större projekt. Nya ledningar ska ner i marken och då behöver vi röja skog, säger Tyra Wikström avdelningschef på teknik- och stadsmiljö, på Täby kommun.

Täby kommun planerar nämligen för ett omfattande ledningsarbete för att öka kapaciteten i spillvattennätet, alltså det system som leder bort avloppsvatten. Planen är att lägga ner en cirka tre kilometer ny avloppsledning i kommunen, bland annat i Stolpaskogen.

Ny koppling till nätet

Täbys avloppsvatten leds till Käppalas reningsverk via Käppalatunneln. Det som nu ska göras är att skapa en ny koppling till tunneln.

Arbetet kommer att starta redan i år och pågå fram till 2026 enligt plan.

– Vi gör detta då Täby växer och för att vi har fått ökade branschkrav som säger att vi måste klara en viss typ av skyfallshantering, säger Tyra Wikström.

370 miljoner kronor

För närvarande pågår en upphandling. Vad slutnotan väntas bli är därmed oklar då kommunen inte kan svara på exakta siffror.

Men i kommunens investeringsbudget uppskattas projektet kosta cirka 370 miljoner kronor.

Tanken är att den nya ledningen ska leda spillvatten från Täby park, Gribbylund och Arninge via den nya kopplingen mellan Visinge och Ensta till Käppalatunneln.

Även två nya pumpstationer ska byggas inom projektet, en vid Stockholms-vägen, Bergtorpsvägen och en vid Viggbyholm. (Se kartbild)

Arbetet är indelat i etapper. Den första sker längs Bergtorpsvägen, Stockholmsvägen och genom Stolpaskogen fram till Käppalatunneln i Visinge/ Ensta.

Leds om

Förutom förändringarna med avverkade träd i Stolpaskogen så har kommunen även stängt av motionsspåret på 5 och 10 kilometer. Det kommer i stället ledas om under cirka två års tid.

Alla träd har nu avverkats. Kvar återstår arbetet med att bortforslingen av träd och sly, berättar Tyra Wikström.

Vad gör ni med de träd som avverkats?

– Vi kommer sälja träden och då få virkesintäkter, säger hon.