Tensta måste dansa lite mer. Det tycker nätverket Tensta Dansar som startades 2013 för att främja dans och rörelseglädje i stadsdelen.

Genom åren har de gjort olika samarbeten och initiativ för att synas och verka i området på olika sätt, och nu i november är det dags för ytterligare ett roligt jippo, när tre veckors dansfestival anordnas av gruppen.

– Det ska bli jätteroligt! Allt sker i Blå huset i Tensta och allt är så klart gratis, säger Maria Lindeberg, producent på Tensta Dansar.

Skolor och allmänheten

I årets program finns både föreställningar riktade till framför allt förskola, låg- och mellanstadiet och gymnasiet.

– Bland annat spelas en uppsättning som heter Guldalit, som handlar om samisk kultur och det samiska arvet. Traveling är en annan föreställning, som handlar om språk, kultur, identitet och bakgrund och att få ihop allt det i ett, säger Maria Lindeberg, och fortsätter:

– En annan uppsättning heter "...det humanitära" och är en historielektion i dansform, medan En dansande himmel är en upplevelse inifrån mammans mage. Så det är en väldigt blandad repertoar kan man säga.

Trots att vissa föreställningar är speciellt anordnade för skolklasser är alla som vill komma fortfarande välkomna.

– Vill allmänheten komma på skolföreställningarna är det bara att mejla! Vi vill så klart så många som möjligt dyker upp, säger Maria Lindeberg.

Hoppas på mersmak

Den 20 november visas två föreställningar av En dansade himmel av dansaren och koreografen Hui-Han Hu – helt öppna för allmänheten.

Helgen därpå är det avslutningshelg. Då kommer det finnas chans för den som blivit inspirerad att själv svänga på höfterna, då det hålls flera olika tillställningar, bland annat en indisk dans-workshop i klassisk stil och bollywood style.

– Då vill vi se Tenstaborna dansa! I vår kommer vi fortsätta med våra aktiviteter ungefär en gång i månaden, det kommer vara föreställningar, gästspel och dansklasser. Så vi hoppas att många får mersmak av festivalen, säger Maria Lindeberg.