Nyheterna kring Astra Zenecas vaccin duggar tätt. Under måndagen meddelade Region Stockholm att hundratals doser har fått slängas, rapporterar SVT.

En av de som tackat nej är Danderydsbon Björn Rosengren, 77. Efter flera besök har han lyckats få ett annat vaccin.

Han är kritisk till hur processen sköts av Region Stockholm och undrar varför vårdtagare inte får förhandsinformation om vilket vaccin de ska ta.

– I alla andra sammanhang, inklusive vid apoteksinköp, får jag som någorlunda myndig medborgare själv välja vilken medicin jag ska satsa på, säger han till Mitt i.

Oro kring vaccinering

I mars stoppades Astra Zenecas vaccin efter rapporter om biverkningar. Det stoppet hävdes i slutet på månaden efter grönt ljus från Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Men oron kring vaccinet finns kvar.

Bland annat i Aftonbladet rapporterar man om oron kring vaccineringen och önskemålet om att själv få välja vilket vaccin man ska ta.

– Det känns som att man chansar lite med oss äldre eftersom att om vi skulle bli sjuka så skulle vi ändå dö, säger Margareta, 72, till tidningen.

Har besökt fyra vårdmottagningar - sju gånger

Advokaten och företagaren Björn Rosengren har sedan mer än ett år tillbaka arbetat hemifrån.

När han stod näst på tur att bli vaccinerad blev det ett samtal till den lokala vårdcentralen i Stocksund.

– Jag registrerade en tid vid min vårdcentral, och fick trevliga och vanliga svar om när och hur. Men på den upprepande frågan om vilket vaccin fick jag inte svar, säger han till Mitt i.

Senare på mottagningen erbjöds han Astra Zenecas vaccin.

– Jag är ingen expert på medicin. Men de rapporter man har hört och läst är en aning förskräckande om biverkningar efter Astra Zenecas vaccin.

Efter den första chansen för vaccinering har han besökt fyra olika vårdmottagningar, totalt sex gånger, med samma resultat.

Den sjunde gången träffade han rätt, i Älvsjömässans mottagning.

– Det fanns åtta till tio vaccinstationer. Men kön bestod bara av mig och två till. Efter en stund fick jag komma fram, och då berättade de att det bara var Pfizers vaccin.

– Då sa jag ”synd att jag inte tog med en tårta för att fira”.

Har inte du ett ansvar att tacka ja när det finns vaccin tillgängligt?

– Nej, jag tycker att jag har tagit mitt ansvar. Jag har suttit i karantän och utsätter inte någon för smitta, och har inte hållit på med att träffa andra, även med avstånd. Där tar jag mitt ansvar, säger han.

– Men jag tycker inte att jag ska behöva ta ett läkemedel som jag inte vill ha.

Ojämna leveranser

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, berättar att en anledning till att vårdtagare inte får förhandsinformation helt enkelt är att vårdmottagningarna inte alltid vet vilket vaccin besökaren kan få. Leveranserna är ojämna.

– En patient kan få Pfizer på morgonen men en annan patient få Astra Zenecas vaccin på eftermiddagen, säger han till Mitt i.

En annan orsak är att minska möjligheten till att välja vaccin, för att hålla uppe vaccinationstakten.

– Det är inte rimligt att patienter ringer runt till vårdgivare för att kunna välja vaccin, säger han.

Hur arbetar ni för att sänka oron kring Astra Zenecas vaccin?

– Vi försöker verkligen föra ut myndigheternas budskap där man har gjort noggranna utredningar på europeisk nivå och i Sverige. Man ser att risken för biverkningar är väldigt, väldigt liten. Och att nyttan med vaccinet är väldigt stor.

Varför är det viktigt att ta det vaccin man erbjuds?

– Om vi ska få bukt med pandemin, komma tillbaka och slippa restriktioner behöver vi så hög vaccinationstakt som möjligt. Då behöver vi använda alla de vacciner vi får till regionen. Vi har en begränsad mängd vaccin, så det är väldigt viktigt.