Åtal. Bedragaren erbjöd äldre hjälp med dammsugaren och fick tillgång till bankkort och koder. En 32-åring är åtalad misstänkt för brotten. Foto: Mostphotos

Dammsugarbedragare åtalad för nya brott mot äldre

I november släpptes han ur fängelset, där han avtjänat straff för att ha lurat äldre söderortsbor på pengar. Nu är den 32-årige dammsugarbedragaren åtalad för en stor mängd liknande brott. "Frustrerande", säger Joacim Karlström, Farstapolisen.

  • Publicerad 09:26, 24 sep 2021

Bedragaren sökte upp äldre i deras hem i Farsta, Högdalen, Årsta, Hammarbyhöjden och Hägersten. För att bli insläppt sa han bland annat att filtret behövde bytas ut på deras dammsugare, annars kunde den börja brinna.

När personerna sedan skulle betala för den påstådda hjälpen, ska mannen antingen ha fått deras bankkort och koder, eller kontanter. Det uppger polisen.

Offren över 80 år

En 32-årig man har nu åtalats vid Södertörns tingsrätt misstänkt för brott mot sammanlagt 16 personer. Brotten är rubricerade som bland annat grov stöld och grovt bedrägeri. Samtliga drabbade är enligt polisen över 80 år gamla.

32-åringen greps i juli.

– Han greps tack vare vittnesuppgifter. En av de som blivit lurade gav oss signalement och fordonsuppgifter som vi kunde länka till honom, säger Joacim Karlström, förundersökningsledare på Farstapolisen.

Tidigare dömd

Antalet personer som mannen misstänks ha lurat har ökat successivt under utredningens gång.

– Det är två utredare som har jobbat i princip heltid med det här sen han greps i somras. De har gjort ett hästjobb. Men det finns fler ärenden som vi inte har lyckats koppla till honom. När det gäller äldre personer kan det ibland vara svårt med vittnesmålen, säger Joacim Karlström.

Om mannen fälls för bedrägerierna är det inte första gången. Han dömdes i maj 2019 av Södertörns tingsrätt till fängelse i 2 år och 8 månader för liknande brott. Även då var de utsatta äldre personer runt om i söderort som erbjöds hjälp med dammsugaren.

"Rent av bedrövligt"

32-åringen släpptes ur fängelset i slutet av november i fjol. Att han åter, mindre än ett år senare, misstänks ha lurat äldre upprör Joacim Karlström på Farstapolisen.

– Det är enormt frustrerande, rent av bedrövligt, säger han.

Mitt i Söderort har sökt 32-åringens advokat som avböjer att kommentera åtalet.

Vanligt med återfall i brott

21 procent av de som avtjänat ett straff ertappades med att begå nya brott redan inom ett år.

Det visade en undersökning som Brottsförebyggande rådet gjorde av straffade brottslingar 2018.