Nu ligger bolagen som kör buss för SL:s räkning i startgroparna för att montera skyddsglas vid förarhytterna i sina bussar.

När skydden är på plats kan passagerarna släppas på framtill, och därmed blippa sina biljetter, utan att förarna riskerar att smittas av coronaviruset.

Nobina var först ut i Norrtälje i början på december. Och nu är det Haninge och Tyresös tur. I depåerna monteras skyddsglas i ett 30-tal bussar.

Håll utkik på söndag

De första beräknas vara ute i trafik redan på söndagen den 20 december.

– Bussarna förses med dekaler och pilar så att resenärerna ser om det är en buss där de kan kliva på fram, säger David Erixon, kommunikationschef vid Nobina.

Bolaget kör även i Södertälje, Upplands-Bro och Järfälla.

– Vi räknar med att skyddsglasen installeras från nu och pågår under hela januari, och då hoppas vi att det ska vara påstigning fram i all vår trafik.

Även Keolis, som kör i innerstan, Nacka, Värmdö, Huddinge, Botkyrka och på Lidingö, installerar nu skyddsglas.

Innerstadsbussarna först

I Keolis områden är det bussgaraget i Hornsberg som är först ut, alltså innerstadsbussarna.

Om någon månad tror Karin Nilsson Malmén, kommunikationsdirektör, att de första bussarna där man kan kliva på fram är ute i trafik.

– De kommer ut i trafik successivt. Vi kommer att kommunicera det till resenärerna på olika sätt, men man får också hålla utkik om det är en buss med påstigning framtill, säger hon.

Måste kontrolleras

Installation av skyddsglas kan verka enkelt. Men även om Arbetsmiljöverket har godkänt en prototyp så kan skydden behöva justeras för att passa olika fabrikat, modeller och årsmodeller.

Enligt David Erixon görs en riskanalys tillsammans med skyddsombud och förare, och så kontrollbesiktigas installationen.

Bussbolaget Transdev, som kör i Vallentuna, Sigtuna och Upplands Väsby, uppger att de nu tar fram prototyper för sina bussar och räknar med att de ska vara utrustade med skyddsglas under första kvartalet 2021.

Även Arriva, som står för trafiken i Täby, Österåker, Bromma, Solna, Sundbyberg, Sollentuna och Vaxholm, installerar nu glasskydd i sina bussar. När de rullar ut är inte klart ännu.

Dörrarna stängdes i mars

Det var i mitten på mars som SL beslöt att stänga för påstigning framme hos förarna. Då försvann även möjligheten att blippa SL-biljetten.

Enligt SL ökade då gratisåkandet, vilket ytterligare spär på minskningen av intäkter under coronapandemin.

https://www.mitti.se/nyheter/sl-nu-oppnar-vi-framdorrarna-pa-bussarna/reptlc!MGgWMP6nDEU2WbpPos9nww/

https://www.mitti.se/nyheter/efter-kritiken-sa-ska-sl-losa-blipp-pa-bussen/reptjD!t4wbXro5SUyxr2YwWAUF0A/