När Scandic hotell lämnade borgen Foresta i november letade byggnadens ägare efter en ny operatör. De diskuterade bland annat möjligheten att öppna ett seniorboende. Men det ville inte Lidingö stad – enbart hotell får inta borgen på Herserudsvägen 22. Detaljplanen för området är specifik, och inte något majoriteten vill ändra på.

I december blev det klart vad som ska hända i lokalerna och sedan dess har en omfattande renovering pågått. 100 miljoner kronor blir notan för kalaset, sa Torbjörn Blomqvist – ägare till företaget Stockholm meeting selection som ska driva verksamheten.

Ungefär så här kan det komma att se ut i borgen när det är färdigt.

Ungefär så här kan det komma att se ut i borgen när det är färdigt.

Chatarina Lundin

Hans vision är att skapa ett vardagsrum för Lidingöborna med inspiration från en italiensk skog – öppningen sker i slutet av augusti. Nästa vår öppnar även en wellness­avdelning med flera pooler, bastur och behandlingsrum i borgens valv.

Mindre rätter

Men först ut är hotellet, vinbaren och restaurangerna. Köksmästare blir stjärnkocken Gustav Otterberg.

– Det var länge sedan jag kände att det finns en ambition och skaparglädje som motsvarar det vi har på Villa Foresta. Det är ett stort och väldigt anrikt ställe, säger han.

– Jag tycker att vi måste värna om vår egen matförsörjning hellre än importera. Jag vill veta att det jag serverar mina gäster är giftfritt och har så lite påverkan som möjligt på miljö och natur. Och djurhållningen på vissa platser runt om i Europa vill jag inte bidra till.

I borgen öppnar en sofistikerad restaurang med höga ambitioner, enligt köksmästaren.

Små dyra rätter?

– Mitt mål är att en tallrik inte ska kosta över 200 kronor i restaurangen. I prisklass med restauranger med lite högre profil inne i stan. Restaurangen ska erbjuda en gastronomisk upplevelse. Som kock jobbar man gärna med mindre rätter. Det blir mer kreativt och du får ett bättre resultat när du inte måste fylla ut tallriken.

Öbor sökes

– Sedan kommer vi att ha matservering på verandan som är lite mer tillgänglig och lättare.

Robert Gynne, destinationschef på Villa Foresta, har varit med i projektet från start. Han är nöjd med Villa Forestas senaste rekryteringar.

– Det blir ett dreamteam. Och rekryteringen pågår fortfarande. Vi har fått in en hel del ansökningar från människor som är väldigt initierade, säger han.

– Vi ser till att få in personal som har rötter på Lidingö, så att vi kan få in den lokala känslan i byggnaden. Och vi söker fortfarande fler.

Själv har Robert Gynne jobbat utomlands i 23 år, på internationella femstjärniga hotell. De senaste 13 åren har han tillbringat i Shanghai. Han kom hem och tog över Näsby slott, sedan Lejondals slott.

– Det känns helt fantastiskt att nu få öppna Villa Foresta. Att få jobba i den miljön med dess historik. Det har varit en rejäl resa och ägaren Torbjörn är en magiker när det gäller färger, design och inredning.