Maria Lindholm och hennes sambo bor på nedre botten i en fastighet på Hagagatan.
Efter cirka tre år på adressen fick de plötsligt veta att lägenheten de köpte för 3,5 miljoner saknar bygglov. Den klassas som en så kallad verksamhetslokal och en sådan får man inte bo i, meddelade Stockholms stad.
– Det var en chock. Det var inget man föreställt sig behöva rodda med som 23-åring. Man köper en lägenhet av en mäklare, folkbokför sig hos Skatteverket och går med i en bostadsrättsförening – men plötsligt var inget som det skulle, säger Maria Lindholm.
2011 sålde bostadsrättsföreningen Munin 40 två affärslokaler till en byggfirma som byggde om dem till lägenheter. De sålde dem vidare som bostadsrättslokaler – vilket inte är samma sak som bostäder – till juridiska personer (se faktaruta). Något bygglov för att få ha dem som bostäder ordnades inte, och sedan dess har utrymmet köpts och sålts flera gånger.
– Det var långt innan någon av oss som bor här i dag flyttade in. Vi har hört av oss till byggfirman, men ärendet är över tio år gammalt och ganska komplicerat, säger David Jangdal, ordförande i Munin 40.
Lägenheten kan ha tappat upp till hälften av sitt värde för att det inte är en bostadsrätt, enligt Maria Lindholm. "Det är som att vi köpt luft för över en miljon", säger hon.
Pekka Pääkkö
Inga bostäder i gatuplan
Enligt stadsbyggnadskontoret ansökte brf:en om bygglov 2018, men fick nej och drog tillbaka ansökan. 2021 fick staden in en anmälan om att det fortfarande bodde folk där, och 2023 ansökte föreningen om bygglov igen.
Den här gången drevs ansökan vidare till stadsbyggnadsnämnden och länsstyrelsen, som båda nyligen sa nej. Det får inte ligga bostäder i gatuplan, enligt detaljplanen.
– Lokaler i bottenvåningar ska användas för affärsändamål eller dylikt. Det är viktigt att hålla stadsrummet öppet för att främja en levande stadsmiljö, säger stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S).
– Det är självklart tråkigt för de boende, men visar också tydligt hur viktigt det är att söka och få ett beviljat bygglov.
Lägenheten är ombyggd och saknar utgång mot Hagagatan. I föreningens årsredovisning nämns inte verksamhetslokalerna ombyggda till lägenheter.
Pekka Pääkkö
”Stor stress”
Nu står Maria Lindholm och hennes sambo med ett stort lån för en lägenhet de inte får bo i och som kan ha tappat upp till hälften av sitt värde, enligt mäklare de har talat med.
– Det är en stor stress. Säljer vi kan det vara med stor förlust.
Bostadsrättsföreningen kommer inte att köpa tillbaka lokalerna. Brf:en ansvarar för att godkänna medlemmar, medan köpare äger rätten till själva bostaden, eller lokalen, i det här fallet.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Såld flera gånger
Det är oklart när eller var i ledet det missades att man inte fick bo i utrymmet.
Nu ska paret gå vidare med en stämning mot den person som sålde till dem. Bor de kvar kan föreningen få böter. Däremot får lokalerna användas som övernattningslägenheter.
– Det finns ingen dörr ut mot gatan, så den kan inte användas som butikslokal. Det gör ju ingen skillnad för livet i stadsdelen om det är en person som sover här då och då eller hela tiden som vi gör, säger Maria Lindholm.
– Det är klart att jag är arg. Vi är fast i en process som kan ta flera år.
Både mäklaren och säljaren har uppgett att de var ovetande om att utrymmet inte fick klassas som bostad.