Gårdagens besked från blågröna majoriteten har väckt starka reaktioner.

– Vi har träffat elever och föräldrar som har gråtit över att deras skola läggs ner. Det här är respektlöst mot alla dem som har valt Skytteholmsskolan, säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S).

Att hänvisa till etableringen av friskolan Internationell är "fundamentalt feltänkt", tycker hon.

– Ska man lägga ner en kommunal skola varje gång det kommer en friskola? Nej, istället ska man ställa sig frågan varför barn väljer bort Solnas skolor, kavla upp ärmarna och vässa skolan. Att lägga ner ger inte barn och föräldrar mer valfrihet.

https://www.mitti.se/nyheter/mellan-och-hogstadiet-laggs-ned-pa-skytteholmsskolan/reptky!VSM1aujIuFQWjC0YfCKSRA/

Socialdemokraterna tror också att styret överskattar hur många Solnabarn som faktiskt kommer att gå i Internationella skolan, som har hela länet som upptagningsområde.

Får stora konsekvenser

Skytteholm är en välmående skola som dessutom rustats både in- och utvändigt, menar de.

– Det har spenderats otroligt mycket pengar, så sent som i somras gjordes en upprustning. Att då lägga ner är att använda våra pengar på ett väldigt oklokt sätt och ett fruktansvärt dåligt förslag, säger Arne Öberg (S).

En stängning skulle få stora konsekvenser för Solna som skolkommun, enligt partiet.

– De senaste tio åren har styret lagt ner sex grundskolor. Och så undrar man varför folk inte väljer Solnas skolor. Om en skola ryker varannat år är det klart att föräldrar känner sig osäkra på om de ska välja Solnas skolor, man vet inte vilken som nästa gång står på tur, säger Sara Kukka Salam.

Kräver att nedläggningen stoppas

Vänsterpartiet chockades av gårdagens besked.

– Jag blir ledsen. Många av eleverna på Skytteholm som nu tvingas byta skola drabbades när styret lade ner Fridhemsskolan för några år sedan. Man räknar kallt med att en friskola ska täcka upp och avlasta de kommunala skolorna. Varför ska kommunen kratta manegen för friskolorna, på bekostnad av våra barn som återigen får byta klass, lärare och skola? säger Linda Cigéhn (V) som sitter i skolnämnden.

Oppositionen kräver att nedläggningen stoppas. Råsunda centralskola uppger de redan i dag är snudd på full och de efterlyser information om hur ytterligare 200 högstadiebarn ska få plats där.